L'historiador cambrilenc Ignasi Martí presenta el seu llibre "Elits i control social al Cambrils de la Restauració Borbònica"
Neli Queral, Ignasi Martí i Enric Olivé, ahir al vespre, a la presentació de la 5a Beca de Recerca Vila de Cambrils |
La introducció de l'acte de presentació va anar a càrrec de la regidora de Cultura en funcions -Neli Queral-. Recordem que la Beca de Recerca vol propiciar l'aparició de propostes d'estudi, recerques i investigacions en l'àmbit de les ciències o en l'àmbit humanístic.
Ignasi Martí va voler destacar en la presentació d'ahir que és significatiu que aquesta Beca li hagin atorgat a ell "jo sempre m'he interessat en la història local llegint llibres publicats per l'Ajuntament des dels anys 80 i crec que això mostra l'interès de l'Ajuntament en fomentar la recerca històrica". Segons Martí és significatiu que una persona que ha crescut llegint aquest llibres que estigui en aquest moment "en la fase de publicació de la seva pròpia recerca i això és una mostra de maduresa cultural del municipi".
La recerca
Ignasi Martí, ha invertit tres anys en l'elaboració d'aquest llibre. Durant aquest temps ha realitzat un bon nombre d'entrevistes a descendents de les famílies protagonistes del llibre, propietaris de cases pairals i ha visitat diferents arxius documentals, entre ells el de Salamanca.
Segons Ignasi Martí l'objectiu del llibre, ha estat explicar quines eren les famílies que formaven part de l'elit local del municipi, a través d'històries familiars per veure quina és la relació d'aquestes famílies amb la direcció del municipi i quin és l'exercici del seu control sobre el mateix. Tal i com explicava ahir en la presentació del llibre Olivé "l'Ignasi ha explicat la lletra petita d'aquesta part de la història a través d'unes famílies". Això ha permès conèixer com es vivia a Cambrils moments històrics, tan importants com la restauració dels Borbons, la gestió municipal i les relacions entre els poders polítics i religiosos.
Famílies amb poder
El període de recerca en el que se situa el llibre és l'època compresa entre finals del segle XIX fins a principis del s. XX i que té com a protagonistes destacades famílies cambrilenques que van tenir una rellevància important en la vida municipal . La recerca s'ha basat, principalment, en l'estudi de les famílies Samà, Vidal i Barraquer, Roig o Bassedas, algunes de les més representatives d'aquella època i que més van motivar a l'autor a l'hora de fer la recerca. Tot i això, aquestes no són les úniques que apareixen en el llibre i que han estat motiu d'estudi, l'autor n'ha enumerat un total de 14 que van tenir el seu pes en aquella època.
De la investigació realitzada per Martí hi ha alguns elements inèdits, com és el cas de que la família Samà era membre i seguidor de la francmaçoneria "aquest és un dels elements inèdits del treball i aquest és un aspecte que s'ha treballat molt poc a nivell històric". Martí destaca també que una de les novetats del treball han estat les fonts consultades en la premsa de l'època "fins ara no s'havia publicat cap treball en el qual s'hagi fet una recerca exhaustiva del que són les fonts de la premsa de l'època". Ignasi Martí ha fet un treball de buidatge en diferents mitjans escrits de l'època: Diario La Cruz, el Diari de Reus, el Pavellón Liberal, Foment o Diari de Tarragona, Las Circunstancias, Lo Somatent o La Lucha, entre d'altres.
Un altre dels fets anecdòtics del llibre és que el marquès de Samà, tenia uns vincles molt estrets amb la monarquia del moment, fins el punt que el carruatge amb el que va entrar el rei Alfons XII a Madrid quan es va restaurar la monarquia, era un carruatge de la família Samà. Una altra de les dades que aporta Martí en el llibre és el pas de Carles Roig per la presidència de la Diputació de Tarragona, tot i que per poc temps, fet que denota també la influència que tenia aquesta família en les altes esferes. Segons l'autor totes aquestes dades ajuden a entendre "que podia suposar pel municipi que una família originària de Cambrils tingués aquest poder en aquella època".
Tot plegat un recull de dades, històries, anècdotes que fan un retrat del paper que van tenir les famílies cambrilenques més poderoses entre 1874 i 1923. Segons Martí "el llibre posa damunt la taula una realitat per demostrar l'existència d'aquestes famílies i com administraven el poder local al municipi". Un model d'administració, tal i com explicava ahir l'autor, que hi havia a tot Espanya, aparentment democràtic, on el poder s'alternava entre dos grans partits formats per membres de grans famílies, com és el cas de Cambrils.