Informació general

Medi ambient

L'ACA declara l'alerta hidrològica a la unitat Prades-Llaberia i a tres zones més

L'entrada en aquest escenari comporta reduccions en alguns usos com els agrícoles, els industrials, els lúdics, entre d'altres

Per Redacció

Mapa de l'estat de sequera a les conques internes de Catalunya
Mapa de l'estat de sequera a les conques internes de Catalunya | Cedida

L'Agència Catalana de l?Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera a les conques internes, determinant un nou canvi en quatre unitats d'explotació que ha entrat avui en vigor amb la publicació al DOGC de la resolució corresponent. En aquest sentit, s'ha declarat l'alerta hidrològica a les unitats de l'Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia, arran de la sequera pluviomètrica que s'està acumulant en els darrer mesos.

Aquestes quatre unitats, que engloben un total de 129 municipis, no depenen de l'aigua dels embassaments ni de grans aqüífers, i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies (pous, aigua superficial, basses, entre d'altres) per a garantir les demandes.

Estat de la sequera a les conques internes

Continuen en l'escenari d'alerta l'aqüífer de Carme Capellades (afectant a 15 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès), la capçalera del Ter (63 municipis), el mig Llobregat (34 municipis) i l'Anoia-Gaià (38 municipis).

En total hi ha actualment a les conques internes de Catalunya un total de 279 municipis que es troben en situació d'alerta per sequera, el que representa una població de 683.000 habitants (el 9% de la població de Catalunya). Pots consultar el llistat dels municipis que depenen d'una determinada unitat d'explotació a l'enllaç amb el llistat de municipis sobre quina unitat d'explotació o àmbit de sequera pertany el meu municipi.

Mesures en situació d'alerta

Les mesures que s'han d'aplicar en situació d'alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l'ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d'altres. També es defineix una xifra per al consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Pendents de l'evolució a la resta del territori

Pel que fa al sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 39%, continua en l'escenari de prealerta (actualment no es preveuen canvis d'escenari en aquest àmbit), com també passa a l'embassament de Darnius Boadella, mentre que en l'àmbit del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) passa de la normalitat a la prealerta per sequera atès que l'embassament de Mequinensa, gestionat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'estació de mesura de cabals d'Ascó, es troben en nivells molt baixos. No obstant això, l'abastament està garantit en l'àmbit del CAT i la majoria dels usos també en l'escenari de prealerta, ja que només implica mesures voluntàries i preventives d'estalvi i gestió més eficient de l'aigua.

Cal tenir en compte que els llindars de sequera són variables i l'entrada en un escenari es determina en funció dels hectòmetres acumulats i de l'època de l'any. Per tant, l'entrada en alerta té un llindar diferent a l'agost i al setembre, calculat en funció de les necessitats i demandes de cada moment i es mesuren en hectòmetres cúbics sobre el total de la capacitat d'embassament de cada xarxa o sistema.

Pel que fa a les unitats de l'aqüífer del Baix Ter i el Fluvià Muga, aquests continuen en situació de normalitat.

L’Apunt

Protecció Civil desactiva l'alerta del Pla INUNCAT un cop finalitzat l'episodi d'intensitat de pluja
Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'alerta del Pla INUNCAT un cop passat l'episodi de precipitacions intenses. Tot i la millora en les condicions meteorològiques, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha informat que durant la tarda encara es podran reactivar les precipitacions amb superació del llindar d'intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts al nord-est de Catalunya i al Camp de Tarragona. L'episodi de precipitacions intenses es tanca sense incidències importants.

Comenta aquest article