Exposició
Luis Bolívar: «Els diables em resulten molt interessants perquè hi ha color, moviment i les espurnes donen vivacitat als quadres»
El passat divendres s'inaugurava a la Sala Àmbits del Centre Cultural l'exposició de pintura "La memòria del foc" de Luis Bolívar
El passat divendres s'inaugurava a la Sala Àmbits del Centre Cultural l'exposició de pintura "La memòria del foc" de Luis Bolívar. En aquesta mostra, l'autor presenta el món màgic dels diables i dels correfocs a través de la pintura. Segons va explicar Bolívar a revistacambrils.cat, "m'agrada pintar figura i paisatge, però vaig trobar que dins de la figura, els diables em resultaven molt interessants perquè hi ha color, hi ha moviment, es viu la festa i hi ha totes aquestes espurnes que donen molta vivacitat a un quadre. Això et permet molta creativitat i al mateix no lligar-te a la rigidesa que suposa fer un retrat, per exemple. Et permet desdibuixar una mica la figura, però al mateix temps té molta lluminositat, color i moviment que per a mi el feien molt atractiu".
"Vaig veure que era molt interessant plàsticament i per alguna raó sempre torno a pintar diables perquè té alguna cosa màgica"
Aquesta atracció pel món dels diables ve des de fa molts anys. De fet, alguns dels quadres que formen part de l'exposició tenen més de 20 anys, explica l'artista. "Vaig començar amb una exposició que era una visió plàstica de les figures i, a mida que anava evolucionant, intentava posar a l'espectador dins del quadre. En alguns d'aquests es poden veure persones dins com si l'espectador pogués estar dins de la festa. Això ha anat evolucionant fins els darrers quadres on hi ha tota la comunitat, tota la gent que forma la festa; en aquest el diable ja no és el protagonista principal sinó tot el públic que assisteix". Malgrat no tenir cap relació directa amb el món dels diables i els correfocs, Bolívar va quedar captivat per aquest element festiu: "vaig veure que era molt interessant plàsticament i per alguna raó sempre torno a pintar diables perquè té alguna cosa màgica".
"Per a mi és molt important la textura, que participi del moviment i de l'agilitat del quadre"
Pel que fa a la tècnica de la seva obra, Bolívar comenta que aquesta és diversa: "la base la treballo molt, hi ha una base de làtex barrejada amb pigment o barrejada amb pintura. Això em permet donar un color de base no són homogènia, algunes estan esquerdades o irregulars. Per a mi és molt important la textura, que participi del moviment i de l'agilitat del quadre. També treballo molt la veladura; hi ha alguns diables que no s'aprecien perquè els tapo parcialment i també per donar-li un toc de la bruma, del fum del correfoc... Finalment pinto els diables i les figures principals i sobre aquests ja faig la tècnica del dripping –tècnica que consisteix en deixar gotejar la pintura sobre el quadre– per posar les espurnes i enfocar-les cap a on m'interessa dirigir-les; també les treballo amb paleta per donar-li moviment".
El barceloní Luis Bolívar –actualment resident a Reus i que va viure molts anys a Cambrils– és psicopedagog de professió i ha treballat en un institut. Recentment jubilat, la seva afició per la pintura li ha portat a realitzar moltes exposicions arreu. "Tenia ganes de fer-la aquí, a Cambrils, perquè tenia l'espineta de no haver exposat mai i també amb motiu de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí s'ha donat l'oportunitat i ho trobo ideal" comenta. Bolívar també ha escrit diverses novel·les de temàtica històrica i novel·la negra. Confessa que a partir d'ara podrà dedicar-li més temps a dues de les seves grans aficions.