Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el mes de setembre de 1960

Alguna cosa més sobre la imatge i el santuari del Camí

Setembre 1960 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Alguna cosa més sobre la imatge i el santuari del Camí / Setembre 1960

Escric aquestes ratlles unes quantes hores després de la passada festa de la Mare de Déu del Camí, encara sota la profunda impressió que produeix a qualsevol bon cambrilenc l'espectacle d'un poble en massa que acut a venerar, a cantar, a visitar la seva reina i senyora. Sempre impressionen aquelles fileres interminables de fidels desitjosos de besar els peus de la santa imatge, aquell crepitar de centenars de ciris, aquelles multituds constantment renovades resant davant la seva estimada Mare de Déu del Camí!

Per això, el setembre és quasi obligat que aquest humil cronista escrigui alguna cosa que es relacioni amb la santíssima patrona de Cambrils o amb el seu santuari i, encara que aquest tema estigui quasi exhaurit, enguany encara podrem afegir alguna cosa, més o menys inèdita.

L'antiga imatge de la Mare de Déu del Camí era un magnífic exemplar d'escultura gòtica catalana, segurament del segle XIV, feta per substituir una primitiva imatge romànica

El santuari de Nostra Senyora del Camí és ampli i majestuós. La planta forma una creu llatina i fa 32 x 17,20 metres. Té tres naus, amb un vestíbul amb pòrtics a la façana principal i un cambril molt espaiós darrere de l'altar major. Les naus laterals són d'estructura claustral, amb sis capelles dedicades, abans de la Guerra Civil, a Nostra Senyora de Gràcia, a la Sagrada Família, a Nostra Senyora del Rosari, a l'Ecce Homo, a sant Antoni i, enfront de la porta lateral, el famós altar de Santa Anna, retaule d'un mèrit artístic extraordinari i de valor incalculable, amb taules pintades al segle XIV representant escenes de la vida de la santa i de la Mare de Déu.

L'antiga imatge de la Mare de Déu del Camí era un magnífic exemplar d'escultura gòtica catalana, segurament del segle XIV, feta per substituir una primitiva imatge romànica. Era de pedra i de proporcions colossals, bastant més gran que l'actual.

Durant molts anys, mentre va durar el mal gust de vestir les imatges, també la de la Mare de Déu del Camí va lluir riquíssimes vestidures, fins que a finals del segle passat van optar per treure-les-hi, i es va posar de manifest l'extraordinària bellesa de la imatge, que havia estat restaurada amb molt de gust artístic el 1877.

La santa imatge també posseïa una magnífica col·lecció de joies, regal i ofrena dels seus nombrosos devots, que el 1864 va vendre el rector Grau per 600 pessetes, quantitat molt respectable amb què es va comprar un harmònium, i encara van sobrar diners.

Hi ha prevista una millora important del santuari per a l'any que ve. Es tracta de modificar l'accés al cambril, de manera que no calgui passar pel presbiteri per pujar-hi: s'hi pujarà per un costat i se'n baixarà per l'altre, i s'evitaran els embussos i les molèsties dels fidels que pugen i baixen per besar la santa imatge. Col·laborem, doncs, a la realització d'aquesta millora amb el nostre esforç, amb la seguretat que contribuirem a l'embelliment de l'ermita, orgull de Cambrils.

 


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article