Barris
Ana M. Franquet deixa la presidència de l'Associació de Veïns del barri de la Llosa després de 14 anys
L'any 2007 va entrar a la junta i l'agost de 2008 va assumir la presidència de l'entitat; ara, deixa l'entitat per motius de salut i li dona el relleu a Montse Barnet
Ana M. Franquet deixa la presidència de l'Associació de Veïns del barri de la Llosa, després de 15 anys com a membre de la junta, 14 anys dels quals com a presidenta de l'entitat. Ho fa per motius de salut. El passat 27 d'agost s'acomiadava dels socis i veïns en una assemblea general i donava el relleu a Montse Barnet –fins ara tresorera de la junta– qui ocuparà, a partir d'ara, la presidència de l'associació veïnal. Després de tants anys com a presidenta del barri de la Llosa, Franquet ha volgut fer un repàs de tota aquesta trajectòria i enviar un missatge d'agraïment a totes les persones que han passat per la junta, a tots els veïns que han col·laborat i ajudat en els diferents actes organitzats, a totes les empreses i comerços que han aportat el seu granet de sorra en totes les iniciatives dutes a termes per l'entitat, així com als mitjans de comunicació que se n'han fet ressò.
14 anys de reivindicacions i moltes activitats
14 anys de moltes reivindicacions; de fites aconseguides –com la primera fase de la remodelació del barri– i també de desenganys –com l'aturada de les fases 2 i 3 que van quedar pendents d'execució des de l'any 2010–. 14 anys de 'picar pedra' perquè el barri fos escoltat i perquè es reparessin les mancances que arrossega –com la falta d'enllumenat, la inaccessibilitat de molts carrers o la manca de manteniment–. 14 anys de molta activitat –sent un dels barris més actius de Cambrils– amb nombroses festes, trobades, concerts, excursions i tot tipus d'iniciatives solidàries. Amb tot plegat, Ana M. Franquet ha fet repàs a revistacambrils.cat d'ençà que es va posar al capdavant de l'entitat.
Una fita assolida: la primera fase de les obres de remodelació del barri
Ana M. Franquet recorda que, “jo vaig entrar a l'associació l'any 2007 perquè necessitaven persones a la junta i em van convèncer per formar-ne part. L'any 2008 va dimitir part de la junta anterior i aleshores em van 'enredar' una mica entre molts veïns i em vaig presentar. Aleshores, la Revista Cambrils ja vau ser els primers que em vau entrevistar. Des d'un primer moment, l'objectiu prioritari era aconseguir millores per al barri. L'agost de 2008 es va formar la nova junta i el setembre ja vam demanar hora amb l'aleshores alcalde, Robert Benaiges”.
En aquesta primera presa de contacte amb l'Ajuntament, la nova junta va exposar que, “estaven pendents les obres de remodelació del barri”. En un primer moment, segons explica Franquet, “vam insistir en el preu de la primera fase, perquè el cost de l'obra ens va semblar molt elevat; una barbaritat. A més vam demanar que en totes les reunions hi hagués un representant del consistori perquè expliquessin als veïns tot el procés; la primera reunió va ser el 23 de febrer de 2009”. En aquella primera fase, els veïns van afrontar el 60% de les obres i l'Ajuntament el 40%. Inicialment, la xifra que es va presentar era de 4,2 milions d'euros, tot i que finalment, el cost es va reduir a 2,9 milions d'euros.
La no execució de les fases 2 i 3: "Va ser una decepció molt gran per a nosaltres"
Després de la primera fase de les obres, Franquet recorda que el compromís de l'Ajuntament de Cambrils era tirar endavant les fases 2 –la remodelació del carrer de les Orquídies fent-lo d'una única direcció– i la 3 –amb la remodelació de tots els carrers des del carrer de les Orquídies fins el passeig de Ponent–. Malgrat el compromís polític que es va fer al darrer ple del mandat, l'any 2011, Franquet lamenta que, “va ser una decepció molt gran per a nosaltres perquè en un principi ens deien que totes les obres de remodelació seguirien endavant. Després el que va ser una sorpresa molt desagradable –quan va guanyar les eleccions la Mercè Dalmau–, va ser que la Llosa va ser ignorada totalment. Durant el seu mandat, la Llosa va ser ignorada i ens vam sentir més decebuts encara. Per altra banda, Robert Benaiges va demanar cita amb els membres de la junta i ens va dir 'em sento en deute amb la Llosa i us demano perdó'. Estàvem decebuts, però va ser un gest que també vam agrair”.
“El tema de les obres és l'espineta clavada”
Des de l'aturada de les obres, l'any 2010, l'Associació de Veïns del barri de la Llosa no ha defallit en demanar que s'executessin les dues fases que falten. “Sempre els hem dit als veïns que no tenim una vareta màgica; nosaltres som intermediaris, que ningú dubti del treball que hem fet –hem fet un bon treball–, hem insistit, hem dedicat moltíssimes hores a l'associació, però els que tenen l'última paraula són ells (l'Ajuntament). I si ells no ho fan, què podem fer? Nosaltres hem anat als mitjans, ens hem queixat, hem fet moltes reivindicacions... Crec que tant actius com reivindicatius hem estat sempre a la primera línia i sempre hem estat al costat de totes les associacions que ens han necessitat, els hem fet costat; ens vam aplegar tots l'any 2012, quan ens van pujar el 32% de l'IBI; vam dialogar amb l'Ajuntament i ens van dir que 'res'. Vam fer una manifestació amb totes les associacions i vam tenir un gran èxit. Vam ser més de 2.000 persones. Hem fet tot el que hem pogut, així com treballar pel barri. Ens han fet boicots i jo personalment he passat de tot” explica Franquet. De fet, reconeix que, “el tema de les obres és l'espineta clavada”.
A part, Franquet també comenta que, un altre dels deutes pendents de l'Ajuntament amb el barri és la construcció d'un centre cívic propi. L'any 2009 els van cedir uns terrenys i els veïns van haver d'afrontar la col·locació d'uns mòduls prefabricats per tal de tenir una seu on trobar-se. Malgrat les promeses, Franquet recorda que, “som la segona associació més antiga de Cambrils i crec que ens mereixem aquest espai”.
Un barri molt actiu: festes, trobades veïnals, excursions, activitats solidàries
La part reivindicativa sempre ha estat una de les grans lluites de l'associació, però mai han deixat de banda la seva part festiva, cultural, d'oci i de germanor veïnal. De fet, el barri de la Llosa ha estat un dels barris més actius. “A mi m'omple molt quan ajudo algú i, des de que vaig entrar, jo volia fer un mercadet solidari per ajudar als més necessitats. Va ser quan va sorgir el Mercadet Solidari per a la Marató de TV3 i tots ens vam unir. Vam fer el mercadet durant 10 anys i no crec que mai ningú ho torni a fer per la feinada que hi havia. De tot el que ens donaven, moltes coses les havíem d'anar a buscar –per exemple un sofà, un orgue– transportar-ho, netejar, seleccionar... Tothom es va bolcar i no vull donar noms perquè no em vull deixar a ningú”.
Visiblement emocionada, Franquet ha volgut agrair a “tantíssimes persones que es van bolcar amb nosaltres, ens van ajudar, ens van donar, van treballar; veïns de Cambrils, de fora de Cambrils, de tot arreu... Jo recordo que em van dir 'ui aquí a Cambrils, als comerços els hi costa molt donar'. Doncs no! No és veritat. Han col·laborat tants comerços amb nosaltres que no els puc anomenar a tots i seria infinit. Són fantàstics i els agraeixo moltíssim tota la seva col·laboració. A més, estic molt agraïda a tots els meus companys perquè feien una feinada”.
“Totes les activitats ens ha aportat conèixer-nos tots, aplegar-nos molt i fer veïnat”
D'altres activitats que ha anat organitzant l'associació són: el concert solidari –amb l'ajut de Mario Olivo i molta gent que hi col·laborava de forma desinteressada–; les calçotades veïnals i els dinars de germanor. “Tot això ens ha aportat conèixer-nos tots, aplegar-nos molt i fer veïnat” comenta Franquet. Els veïns de l'Associació també van col·laborar amb recreacions a la Vil·la Romana de la Llosa; han organitzat la seva diada de Sant Jordi; han participat a la Flama del Canigó; van fer els artistes de la Llosa –“ens ho passàvem molt bé portaven les seves obres i fèiem un dia molt maco”–, les excursions i creuers; les festes del barri que no poden desaparèixer. De fet, l'associació es va crear l'any 1982, –però es va legalitzar a la Generalitat l'any 1991– i les festes s'han fet des de sempre!”. Franquet també recorda “la participació a la Mostra d'Entitats, la trobada de germanor pel dia del Pilar; el sopar de veïns per Nadal; les activitats nadalenques per a la canalla; els mercadets solidaris amb l'Alzheimer... Tot això s'ha anat fent amb amics i veïns i crec que el resultat és positiu; el treball per part dels membres de la junta ha estat molt fort” valora Ana M. Franquet.
“Ho deixo perquè la meva salut ja no està en condicions, però el meu objectiu és agrair tot l'ajut rebut per part de comerços i amics de Cambrils; els dono les gràcies amb tot el cor"
“Ho deixo perquè la meva salut ja no està en condicions, però el meu objectiu és agrair tot l'ajut rebut per part de comerços i amics de Cambrils; els dono les gràcies amb tot el cor. M'he sentit estimada. Agrair a tota la gent que ha passat per la junta, per haver participat i col·laborat en tot el que han pogut, donar les gràcies a tots... Surto amb el 'carinyo' de moltes persones. Jo puc caure bé o malament però el que s'ha de valorar és el treball que es fa”.
Montse Barnet, nova presidenta: “L'objectiu és seguir el que l'Ana Maria ha començat; hem de seguir lluitant per la fase 2 i 3"
La nova presidenta, Montse Barnet, assumeix el càrrec després d'estar quatre anys com a tresorera de la junta. Segons ha explicat: “l'objectiu és seguir el que l'Ana Maria ha començat; ella portava 15 anys. Hem de seguir lluitant per les obres de la fase 2 i 3. De moment, sembla ser que el que més encaminat està és la remodelació del carrer de les Orquídies. I, sobretot, recuperar la llum al carrer, és horrorosa la falta de llum. En molts carrers només està en un costat i, entre els clots, la falta de manteniment, els pals dels fanals al mig de la vorera... El barri s'ha deixat molt i s'ha anat degradant; realment, no pots passar per moltes voreres. Des del carrer de les Orquídies i tots els carrers que van cap al mar, totes les voreres són molt estretes i gairebé no es pot passar. El problema de la remodelació de la Llosa s'ha de solucionar. És un barri antic, tots els serveis són vells..."
D'altra banda, a nivell d'activitats, Barnet comenta que, “intentarem anar recuperant totes els activitats. Després de la pandèmia, aquest any per les festes ens ha costat molt preparar-ho tot. Hem tingut molts entrebancs, però hem pogut anar recuperant".