Educació i Joventut
Es presenta la cinquena edició del projecte Agents de Salut amb la seva incorporació curricular als instituts
Tres centres educatius de secundària ja han inclòs aquesta iniciativa al projecte de servei comunitari
Ahir al matí es va presentar, en roda de premsa, la cinquena edició del projecte Agents de Salut de l'Ajuntament de Cambrils. Aquesta va anar a càrrec de l'alcalde Oliver Klein, la regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos; la regidora d'Educació, Ingrid Duch, i la cap d'estudis de l'institut Cambrils, Montse Hernández.
Tal com han exposat en aquesta presentació, aquest curs 2022-2023 arriba amb diferents novetats. Una d'aquestes és que la iniciativa s’ha incorporat al projecte curricular dels instituts Cambrils, Ramon Berenguer IV i Joan Ardèvol. Els tres centres educatius ja han inclòs el programa al projecte de servei comunitari com a projecte educatiu amb utilitat social per tal de reconèixer l’acció i formació dels alumnes. Aquesta és una de les novetats més destacades de la cinquena edició del projecte Agents de Salut, que segueix obert a tot l’alumnat de Cambrils des de 2n d’ESO fins a 2n de Batxillerat, cicles formatius i programes de formació i inserció (PTT’s). La nova edició començarà a l’octubre i les inscripcions estan obertes des d’aquest enllaç.
Un treball transversal
En la seva intervenció, l’alcalde ha destacat el treball transversal entre els departaments de Joventut, Educació i Salut de l’Ajuntament, l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat i els centres eductius del municipi per portar a terme aquest projecte, que va néixer el curs 2018-2019 amb l’objectiu d’acostar a les persones joves coneixements claus de la salut i convertir-les en referents dins del seu propi grup.
Un programa adaptat a les necessitats del jovent
La regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que cada curs el programa s’adapta a les necessitats i peticions de les persones joves i que enguany es tractaran temes com l’afectivitat, la salut mental i, com a novetat, la violència en general. “Volem promoure una comunitat jove activa i compromesa i crear consciència col·lectiva sobre els trastorns relacionats amb la salut”, ha afirmat la regidora, que ha agraït la implicació dels 194 alumnes que han participat en el programa fins al moment. A més tal com ha explicat el projecte comptarà amb la col·laboració especial de testimonis de joves que compartiran la seva experiència.
Reconeixement curricular
La regidora d’Educació, Ingrid Duch, ha celebrat que a partir d’enguany aquesta formació es reconegui curricularment perquè és una manera de motivar al jovent i aconseguir un retorn a la societat, ja que les persones participants contribueixen al foment de la salut i alhora fan d’antenes de coneixement. Per la seva banda, la cap d’estudis de l’Institut Cambrils ha afegit que gràcies a iniciatives com Agents de Salut, els i les joves es formen com a persones de bé, són més competents, se senten més integrats en la comunitat cambrilenca, tenen un compromís i s’hi involucren.
Cal tenir en compte que els i les joves posen en pràctica els seus coneixements amb un Punt Sexe Sentit que s’instal·la en celebracions nocturnes com la revetlla de Sant Joan o el Festival Pròleg i per segon any consecutiu faran les pràctiques del servei comunitari a la Fira de Cambrils.
El projecte ha estat seleccionat com una de les Bones Pràctiques
Per acabar, a través d’un vídeo, el secretari de l’Associació de Professionals de Joventut, Narcís Reguero, ha explicat perquè han seleccionat el projecte Agents de Salut com una de les Bones Pràctiques que es presentarà en la trobada a Manresa el proper novembre. Com a punts forts de la iniciativa, Reguero ha destacat la seva doble vessant que beneficia a les persones joves que participen directament al projecte i alhora les fa referents d’un grup més gran. A més, el secretari també ha valorat que el projecte cambrilenc es basa i es construeix sobre l’experiència d’accions i programes previs que no van acabar de funcionar, que inclou responsables d’àmbits i disciplines molt diferents, i que es revisa i avalua anualment per adaptar-lo a les necessitats canviants del jovent.