Atenció social
La Generalitat reivindica el permís de tres dies per dol gestacional: «És hora de trencar el silenci d'un procés tan dolorós»
D’altra banda, en el supòsit de menstruació o menopausa amb afectació a la salut, s’ha acordat que les persones puguin absentar-se durant un màxim de vuit hores mensuals
La Generalitat ampliarà les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar dels treballadors públics amb dues noves mesures: un permís per dol gestacional i un règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reivindicat la decisió de disposar d’un permís retribuït – que serà de tres dies – pels casos de pèrdua de nadó durant l’embaràs entre la setmana 6 i el dia 179. “És hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós”, ha assegurat, recordant un de cada sis embarassos desitjats queden truncats durant el primer trimestre.
D’altra banda, en el supòsit de menstruació o menopausa amb afectació a la salut, s’ha acordat que les persones puguin absentar-se durant un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts. Les absències que es produeixin s’hauran de justificar mitjançant una declaració responsable, que es tramitarà telemàticament.
Les mesures s’han acordat en el marc de la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC), on el Govern s’ha reunit amb els sindicats. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà ha recordat que la Generalitat és l’empresa “amb més persones treballadores al país”, motiu pel qual ha subratllat que ha de “donar exemple”. A més, posteriorment, espera poder estendre aquestes mesures al sector privat, “en el marc de la concertació amb els agents socials i econòmics”.
En el cas del permís per dol gestacional Catalunya se situa com un “país capdavanter”
A la pràctica, Vilagrà ha remarcat que, per exemple, en el cas del permís per dol gestacional, Catalunya se situa com un “país capdavanter”, ja que només Nova Zelanda té reconegut aquest tipus de permís. També ha celebrat que tot plegat generi “un nou dret”, tant per a la persona gestant com per a l’altra persona progenitora, al marge de l'estat civil, o per un o una familiar que es trobi dins del segon grau de consanguinitat o afinitat de la persona gestant.
Amb aquestes mesures s’equipara aquest dol al permís per la mort d’un familiar directe, contemplant les pèrdues que es produeixen abans del sisè mes d’embaràs, que no estaven cobertes fins ara amb els permisos ja existents.
Pel que fa al règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o menopausa amb afectació a la salut, Verge ha afirmat que la finalitat de la mesura és “garantir el dret al treball en condicions d’igualtat”. “Si no tenim en compte els processos naturals que afecten els cossos de les dones, estem aplicant polítiques de salut laboral cegues al gènere i, per tant, discriminatòries”, ha subratllat, “és hora de trencar tabús i estigmes associats a la menstruació i al climateri”.
De fet, arreu de Catalunya ja són diversos els municipis en què s’han presentat mocions per introduir permisos laborals, per dolors i problemes derivats del cicle menstrual o de la menopausa. A maig de 2022, ja es comptabilitzaven una trentena de municipis on s’han presentat aquestes mocions; en una vintena la iniciativa s’havia aprovat.
Valoració positiva dels sindicats
Posteriorment a la trobada, el sindicat UGT ha valorat de forma positiva l’acord assolit, considerant que incideixen directament a “millorar la vida laboral i familiar de les treballadores i treballadors públics”. Tot i això, ha recordat que les dues mesures “no són suficients” i s’ha reclamat que es convoqui el Grup de Conciliació i Flexibilitat Horària dependent de la MEPAGC, per seguir avançant en d’altres mesures com la implementació de la jornada de 35 hores setmanals, la creació d’una borsa d’hores destinades a la conciliació equivalent al 5% de la jornada anual o la recuperació d’un terç de la jornada el primer any de vida del nadó amb el 100% de retribucions.
Pel que fa a CCOO, ha explicat que la reunió de l’inici s’ha allargat perquè no hi havia hagut negociacions prèvies i quedaven “moltes millores” per introduir. Tot i això han valorat “molt positivament les modificacions que s’han inclòs”, i només han recordat que un dels punts que els ha costat més de tirar endavant ha estat el de la flexibilitat horària en considerar que hauria de ser un permís no recuperable. “De tota manera el redactat deixa clar que es tracta d’una mesura transitòria i, per tant, restem a l’espera de les novetats legislatives que estan en tràmit”, ha assenyalat el sindicat.