Informació general

Se signa un contracte per a la redacció del projecte de l’hospital lleuger

Per Èlia Bellmunt

D’esquerra a dreta, Rosa M. López, Lluís Nualart, Robert Benaiges i Lídia Ríos en la signatura del contracte
L’hospital lleuger de Cambrils, resultat de l’ampliació de l’actual CAP Gimbernat, podria estar completament enllestit a finals de 2006. Així ho va afirmar Rosa M. López –regidora de Salut Pública– en l’acte de signatura d’un contracte entre l’Ajuntament de Cambrils i Sagessa. Lluís Nualart –director general del Grup Sagessa– i Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– van signar el 14 de juny un contracte de consultoria i assistència en la redacció de les obres d’ampliació del CAP Gimbernat.

La redacció del projecte té un cost de 169.717 euros i tot l’equipament costarà gairebé 6 milions d’euros. L’Ajuntament ha assumit aquest cost amb la concertació d’un crèdit, però segons Benaiges, “la Generalitat de Catalunya retornarà aquests diners en el període 2005-2014”. Els interessos del crèdit, entorn d’1 milió d’euros, els haurà de pagar l’Ajuntament.

L’hospital lleuger

“L’hospital lleuger de Cambrils serà el primer d’aquestes característiques a Catalunya”, va afirmar Nualart. Un hospital lleuger és un hospital sense llits, que només permet la cirurgia ambulatòria. Les intervencions quirúrgiques s’hauran de continuar fent als hospitals convencionals. D’entre els nous serveis, hi ha la radiologia, la rehabilitació i les especialitats més utilitzades com traumatologia o ginecologia. Els especialistes, però, vindran de Reus per atendre les consultes a Cambrils i només s’ampliarà el personal de les àrees d’infermeria i d’administració. Malgrat tot, es preveu dotar l’àrea d’urgències amb l’equipament propi d’un hospital comarcal. Les obres d’ampliació s’han previst per atendre les necessitats futures d’una ciutat d’uns 50.000 habitants.

Atenció sanitària

L’actual Àrea Bàsica de Salut de Cambrils compta amb dos centres: el CAP Gimbernat i la Casa del Mar. Hi treballen 11 metges de família, 3 pediatres, 14 infermeres i 9 persones a l’administració. Després de l’ampliació es passarà d’11 a 30 despatxos per atendre els pacients. El 2004 el CAP va atendre un total de 52.400 visites, pacients que es diferencien en tres categories: empadronats a Cambrils i els seus familiars, els qui es visiten de dues a quatre vegades a l’any al CAP i els qui estan empadronats a un altre municipi però resideixen diversos mesos a Cambrils.

§ L'APUNT Hospital local o comarcal? §

Lluis Rovira · El futur hospital lleuger també donarà servei als habitants i residents de les poblacions veïnes. Així es va fer palès en la roda de premsa prèvia a la signatura del contracte entre l’Ajuntament i Sagessa, quan a la pregunta sobre l’àmbit de cobertura del futur hospital, el director general de Sagessa, Lluís Nualart, va contestar: “la gent de Vinyols i Miami, per exemple, és lògic que sigui atesa en el futur hospital de Cambrils”. Extrapolant una mica aquest àmbit geogràfic, hi podríem afegir també la gent de Salou, Montbrió, Mont-roig... i d’altres pobles del voltant. En definitiva, l’hospital de Cambrils tindrà un caràcter subcomarcal. I no ens ha d’estranyar, ja que algú coneix un hospital que només atengui la gent del municipi on està? El que sí que ha d’estranyar més és per quin motiu només Cambrils ha d’avançar els diners que costarà fer l’hospital i, també, per què només Cambrils n’assumeix els interessos del crèdit que s’ha de concertar i que és de gairebé un milió d’euros.

Comenta aquest article