Cultura

Teatre

La pallassa Pepa Plana arriba a Cambrils després d'obtenir el Premi Nacional de Cultura en la categoria de circ

Aquest proper divendres presentarà el muntatge "Veus que no veus", a partir de les 21 h al Teatre del Casal, dins del cicle Escena Cambrils

Per Redacció

Imatge de la pallassa Pepa Plana
Imatge de la pallassa Pepa Plana | Cedida

La pallassa vallenca Pepa Plana arriba per primer cop a Cambrils aquest proper divendres 28 d’octubre per presentar el muntatge "Veus que no veus", a partir de les 21 h al Teatre del Casal, a la plaça de l’Església, dins la segona temporada de programació de teatre professional Escena Cambrils, que impulsa Cap de Palaia Produccions.

Pepa Plana actuarà a Cambrils pocs dies després la concessió per part del Ministeri de Cultura del Premi Nacional de Cultura en la categoria de circ, en reconeixement a la innovació en la disciplina i també a un quart de segle de trajectòria. Les entrades per aquesta funció ja estan a la venda al preu de 10 euros l’anticipada a www.codetickets.com.

"Veus que no veus", dirigida per Joan Arqué, presenta la versió femenina de les anomenades “entrades clàssiques”, els números que inicien un espectacle o enllacen escenes. Per una banda, i com a pallassa augusta, la vallenca Pepa Plana. Per l’altra, en el rol de pallassa blanca, la Clara del Ruste. Com canvien i quin significat prenen quan es juguen des de dues pallasses en comptes de dos pallassos? La companyia de Pepa Plana sempre ha reivindicat la figura de la pallassa i ara presenta els números circenses més clàssics. Es tracta de riure? Sí, però no només d’això, sinó de parlar, jugar i, potser, mossegar.

El Premi Nacional de Circ que Pepa Plana ha rebut aquesta setmana, s’ha d’afegir a altres reconeixements previs, com el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat (2014), el Premi Zirkòlica 2019 al millor espectacle de pallassos o també el Premi Butaca 2020, tots dos per Veus que no veus.

L’Apunt

25 anys de trajectòria
Pepa Plana, actriu i pallassa(Valls, 1965) és un referent nacional en el gènere per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució en la visualització de les pallasses, destacant com una de les figures europees.Pepa Plana prové del món de la interpretació, llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1989, que després dels seus primers passos va fundar la companyia Pretèrit Perfecte amb la que varen crear i girar tres espectacles.I no va ser fins al 1998 que va fer el pas definitiu a crear la seva pròpia companyia amb una clara intenció de fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult i és així com ha estrenat i girat deu espectacles. Començà el 1998 amb el De Pe a Pa a la Fira de Tàrrega, que després va portar a la Sala Muntaner de Barcelona,on es va mantenir vuit mesos en cartell. Després,va venir el Giulietta l’any 2000 al IXè Festival de Pallassos de Cornellà amb el que torna a la Sala Muntaner per fer-hi temporada i a partir d’aquí no ha parat durant un quart de segle amb una dotzena d’espectacles i fins i tot participant durant una època en un espectacle internacional al Cirque du Soleil. Tot això ha fet que Pepa Plana sigui la pallassa catalana més reconeguda i que cada nou projecte s’esperi amb expectació.

Durant la seva trajectòria, Plana ha estat també la directora artística del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, absolut referent del gènere, de caràcter biennal, des de la primera edició, el 2001 fins a l’última el 2009. I el maig del 2018, torna aquest festival en un format molt més reduït, de caràcter anual, i amb la voluntat de recuperar a poc a poc la volada que va tenir, dirigit també per Pepa Plana.

Comenta aquest article