Llibres
La Via Bàltica, de Jordi Arrufat, un llibre de viatges que acosta els països bàltics a Catalunya
El llibre, que es va presentar ahir al Centre Cultural, és fruit del viatge a peu que va fer l'autor pel recorregut de la Via Bàltica, uns 30 anys després de la seva realització
La sala d'actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre La Via Bàltica, a càrrec del seu autor, el tortosí Jordi Arrufat. El director de revistacambrils.cat, Lluís Rovira, va ser l'encarregat de fer la presentació de l'autor i de l'obra. Jordi Arrufat és assessor en asumptes públics, comunicació digital i relacions internacionals i treballa al Diplocat. Precisament l'origen d'aquest llibre, La Via Bàltica, és fruit de la seva tasca en aquest organisme i del fet que amb l'aplicació de l'article 155 es va quedar sense feina per la "liquidació" que el govern espanyol va fer d'aquest organisme.
La Via Bàltica és un llibre de viatge fruit de la ruta que va fer el propi Jordi Arrufat durant 31 dies en els que va recórrer els prop de 600 km d'aquesta via que el 23 d'agost de 1989 van fer uns dos milions de ciutadans dels tres països donant-se la mà. Arrufat va iniciar aquest recorregut l'1 de maig de 2018 i durant les 31 etapes que va fer va anar entrevistant gent que havien participat en aquella cita de gairebé 30 anys enrere. Segons Arrufat, "volia saber com ho havien viscut i què en quedava d'aquella proesa històrica en l'esperit i en la memòria dels estonians, dels letons i dels lituans". Després de dos anys per enllestir-lo, La Via Bàltica va sortir publicat aquest passat mes de setembre i la d'ahir va ser la primera presentació del llibre al Camp de Tarragona.
La "liquidació" del Diplocat per l'aplicació del 155
Tal com va explicar Arrufat, "el fet de quedar-me sense feina va ser un dels motius pels que em vaig embrancar en aquesta aventura". Però també hi va haver un altra factor, l'any 2016 l'escriptor letó Otto Ozols va venir a Catalunya per recórrer a peu els 400 km de la Via Catalana, celebrada amb motiu de l'11 de setembre de 2013. Aquest fet va servir d'inspiració a Jordi Arrufat per fer la Via Bàltica. D'altra banda, el Diplocat es va recuperar un any i mig després de la liquidació feta amb el 155 i Jordi Arrufat hi continua treballant.
En la presentació d'ahir, Jordi Arrufat va respondre les preguntes del públic relacionades amb la idiosincràsia dels tres països bàltics i va il·lustrar les seves explicacions amb unes fotografies i uns vídeos del seu recorregut per aquests països i del pas d'Otto Ozols per les carreteres del Baix Camp com a part del recorregut de la Via Catalana, a part de les fotografies de la gent que va entrevistar per fer el llibre. L'acte es va cloure amb una degustació de pastissets de Tortosa acompanyats amb cava.