Cultura

Exposició

S'inaugura l'exposició «Catalunya, terra cooperativa» a l'Espai El Pati

A Cambrils també hem tingut i tenim exemples d'aquest cooperativisme social

Per Berta Ruiz

Imatge de la mostra inaugurada a l'Espai El Pati del Centre Cultural
Imatge de la mostra inaugurada a l'Espai El Pati del Centre Cultural | Berta Ruiz

Ahir al vespre, a l'Espai El Pati del Centre Cultural, s'inaugurava l'exposició "Catalunya, terra cooperativa", realitzada per la Comissió de Memòria Històrica i Prospectiva de la Fundació Roca Galès. Emmarcada en el Cicle de Memòria Històrica de Tardor i, organitzada per l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història de Cambrils, la mostra un recorregut per l'ahir, l'avui i el demà de les pràctiques cooperatives, el cooperativisme i l'economia social. Aquesta explora els orígens del cooperativisme a Catalunya, a principis del segle XX, i parla de la seva vigència actual i del seu potencial de futur.

Cambrils, un exemple de cooperativisme

L'acte d'inauguració va anar a càrrec de l'alcalde Oliver Klein i el director del Museu d'Història, Gerard Martí. Aquest va explicar que a Cambrils també hem tingut i tenim exemples d'aquest cooperativisme social. A principis del segle XX, per exemple, hi ha haver una cooperativa de consum a l'actual plaça de la Vila. L'any 1902 es va fundar el Sindicat Agrícola i la Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs, l’origen de l’actual Cooperativa Agrícola de Cambrils. Aquella primera entitat va néixer per iniciativa dels productors de vinya local que consideraren que unificar esforços beneficiaria al col·lectiu. La construcció del celler, l’any 1922, obra de l’arquitecte Bernardí Martorell, va significar un salt de qualitat pel Sindicat i el progrés de Cambrils. Un altre exemple de cooperativisme, a nivell local, va ser la creació de la Confraria de Pescadors.

Un moment de l'acte d'inauguració de l'exposició, ahir al vespre (Foto: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

Catalunya, terra cooperativa
Al llarg de la seva història, Catalunya sempre ha estat un territori fèrtil per a les pràctiques d’autogestió i de cooperació social, una terra cooperativa. Durant els dos últims segles, milers de famílies treballadores, al camp i a la mar, als pobles i a les ciutats, saberen afrontar la carestia quotidiana mitjançant l’autoorganització popular, la solidaritat i el suport mutu. Terra de cooperatives, sindicats, mútues, escoles i ateneus, el territori i la seva gent crearen una institucionalitat obrera extraordinàriament rica i plural. Unes pràctiques socials centenàries que, lluny d’esgotar-se, encaren el demà indagant fórmules organitzatives per transformar i transitar cap a una societat més equitativa i amb més justícia social i ecològica.

Comenta aquest article