Informació general

Turisme

Satisfacció per la recuperació del turisme després de la pandèmia i incertesa de cara al futur

La FEHT ha fet balanç de l'any turístic i ha destacat la ràpida recuperació del sector després de les restriccions per la pandèmia

Per Lluís Rovira i Barenys

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, i Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
Berta Cabré, presidenta de la FEHT, i Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona | Lluís Rovira i Barenys

La patronal del sector turístic de la demarcació de Tarragona ha fet balanç del que portem d'any i, s'ha donat una imatge de recuperació del sector, després dels dos darrers anys que han estat escapçats per l'efecte de la pandèmia. La presidenta de la FEHT, la cambrilenca Berta Cabré, resumia la satisfacció del sector per haver recuperat els registres turístics de fa dos anys i manifestava que el sector està "content, després de la situació de la que venim". Tot i això, les pernoctacions a la demarcació de Tarragona han disminuït un 7,6% respecte al mateix període de l'any 2019, el darrer any que el sector turístic va poder treballar amb normalitat". Tot i això, la FEHT s'ha mostrat optimista per la ràpida recuperació del sector un cop acabades les restriccions a la mobilitat per la pandèmia.

Augmenten el turisme estatal i irlandès

Aquest any 2022 el mercat estatal ha incrementat les dades de la temporada 2019 de manera que les pernoctacions durant tot l'any han crescut un 6.7% respecte el 2019. Dels mercats internacionals, el que ha crescut més ha estat l'irlandès, amb un increment  d'un 15% mentre que un que ha davallat força ha estat el britànic que ho ha fet en un 18,8%. Berta Cabré ha assenyalat que abans de la Covid hi havia un 50% de mercat estatal i l'altre 50% provenia del mercat internacional, "enguany ja ens hi hem començat a apropar amb un 40% d'estrangers".

Incertesa per al 2023

Respecte a les expectatives del sector turístic per al 2023, tal com ha afirmat Cabré, “hi veiem molta incertesa. Hi ha molts factors externs que no ens ajuden a planificar l’any vinent”. Algunes d’aquestes circumstàncies es troben dins el propi sector, com la fidelització dels professionals i la tasca de prestigiar la professió”. Tot i això, Cabré ha assenyalat que “actualment, el 90% de les nostres plantilles ja tenen contracte fixe”.
D’altres factors són externs com les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb l’encariment dels preus de l’energia i dels subministraments. Respecte al conflicte bèl·lic, Cabré ha explicat que “no sabem quan podrem tornar a rebre als visitants russos, però l’encariment de tots els costos d’explotació fa que sigui molt complicat establir els preus i tancar acords amb els touroperadors. A més, som molt conscients que la situació macroeconòmica a Europa farà que les famílies perdin poder adquisitiu i, per tant, puguin destinar menys pressupost a les seves vacances i oci”.

Tot i això, el sector turístic segueix compromès en invertir en els establiments d’allotjament. Segons Cabré, “totes les millores van enfocades a la sostenibilitat i a incrementar els serveis per oferir més qualitat als nostres visitants. Durant la pandèmia vam invertir uns 70 milions d'euros; els hotels, uns 45 milions; els càmpings 20 milions i els apartaments 5 milions”.

Motor socioeconòmic de la demarcació de Tarragona

Cabré va incidir en el fet que "el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l'hostaleria. Aquest 2022 hem comprovat com, quan els visitants tenen llibertat de moviments, tornen a casa nostra a gaudir de les nostres magnífiques poblacions, platges, de l’interior i dels nostres establiments d’allotjament”

L’Apunt

Més de 800.000 usuaris a l'aeroport de Reus
La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, ha donat les dades relatives a l'aeroport de Reus. Tal com ha explicat, aquest estiu hi ha hagut 811.412 usuaris, una xifra que suposa una recuperació del 85,9% respecte el mateix període del 2019. Aquest estiu, l'aeroport de Reus ha ofert un total de 23 rutes amb la novetat dels vols a Bristol, que han tingut molta acceptació. Les principals rutes són a aeroports britànics, seguits dels d'Irlanda i Països Baixos. També hi ha connexions amb Bèlgica i Polònia així com amb Mallorca, com a única destinació nacional. Pel que fa a la possibilitat que hi hagi vols durant tot l'any, Roigé ha dit que és un objectiu a llarg termini, "ara ens hem centrat a conservar el que hi havia".

Comenta aquest article