Coneixement
Gabriel Bartra, director de continguts de la Bullipedia: «L'objectiu és fer una enciclopèdia de la restauració gastronòmica; la tasca de recerca és brutal»
El cambrilenc Gabriel Bartra Gracia forma part, des de fa uns quatre anys, de elBullifoundation, la fundació privada creada per Ferran Adrià
El Centre Cultural va acollir, el passat divendres al vespre, una nova conferència del cicle "Veus cambrilenques", organitzat pel Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV i inclòs dins de la 5a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils. En aquesta ocasió, la xerrada titulada "Bullipèdia: connectant coneixement", va anar a càrrec del cambrilenc Gabriel Bartra, cuiner, professor i periodista i actual director de contingut de Bullipedia-elBullifoundation.
El cambrilenc Gabriel Bartra Gracia forma part, des de fa quatre anys, de elBullifoundation, la fundació privada –creada per Ferran Adrià– amb la voluntat de promocionar la innovació i la creativitat a través del llenguatge de la cuina. Es tracta d'un ambiciós projecte creat pels germans Adrià d'ençà del tancament del mític restaurant El Bulli, el juliol de 2011. Des de fa uns quatre anys, Gabriel Bartra és el director de continguts de la Bullipedia, una de les tres grans potes que conformen la fundació
Una vintena de llibres publicats
Segons va explicar a revistacambrils.cat, un dels grans objectius d'aquest projecte és "fer una enciclopèdia de la restauració gastronòmica. Al principi no s'ho creia ningú, però ara ja portem uns 20 llibres dels 35 que teníem previstos d'entrada. Són llibres de tots els àmbits que tenen a veure amb la restauració gastronòmica. Tenim una metodologia que es diu Sàpiens i a partir d'aquí fem tot el treball de recerca. Dels temes que ja hi ha recerca és més fàcil, però dels temes que no doncs es triga molt més. Per exemple, no hi ha recerca sobre els productes en el restaurant; classificació, tot allò que intervé en el producte, els productors, com es compra, com es tracta, quines tècniques són millors, com es pot innovar...".
"Volem pujar el nivell del coneixement perquè tot això no existeix"
Per exemple, dins de l'àmbit de la història, tal com va explicar Bartra, "ho estem fent de forma ordenada per comparar les diferents èpoques. Per saber del vi, per exemple, volem saber com eren les vinyes que s'utilitzaven en una època determinada, com es tractava, com es produïa, com es transportava, els recipients que s'usaven, com arribava als primers restaurants, quins professionals hi havia, com se servia i on se servia, com era l'experiència del comensal. Tot això, no es troba de cada època. Hi ha coses puntuals. Doncs es tracta de fer una recerca i una ordenació de tot. Nosaltres estem fent una col·lecció que és la restauració gastronòmica que vol dir: el menjar, el beure, les tècniques, les eines, les elaboracions, l'espai, el context,... tot plegat de cada època. Hem fet el paleolític i neolític; properament sortiran les grans civilitzacions que ens són més properes. És una enciclopèdia adreçada a professionals amb un nivell acadèmic; volem pujar el nivell del coneixement perquè tot això no existeix. La tasca de recerca és brutal".