Cinema
El cinema Rambla de l'Art organitzarà les «Jornades d'introducció al llenguatge cinematogràfic»
Durant els mesos de novembre i desembre s'impartiran cinc sessions, els dimecres de les 12 a les 14 hores
El cinema Rambla de l'Art Cambrils organitzarà, aquest novembre i desembre, les "Jornades d'introducció al llenguatge cinematogràfic: El cinema dels nostres dies. Passat i present". A partir del 16 de novembre iniciaran una sèrie de sessions en les què, Xavier Pérez, guionista i estudiant de Comunicació, parlarà sobre peces i autors de cinema i la seva influència en el context històric i cultural. Les jornades estan destinades tant a estudiants com a amants del cinema i seran gratuïtes.
Les sessions s'impartiran els dimecres de 12h a 14h i els participants hauran d'inscriure's anticipadament abans del 15 de novembre en el següent enllaç https://forms.office.com/r/HwWgv5aWF6 o contactant directament amb nosaltres.
Les sessions:
1. "Estiu 1993". La revolució del cinema en català -> 16 DE NOVEMBRE DE 2022
Estiu 1993 i Carla Simón, o Carla Simón i Estiu 1993, van aconseguir demostrar que no es necessita un guió extraordinari ni actors professionals per fer un producte competent, personal, creatiu i també industrial. D'altra banda, també va manifestar que el català també pot tenir una perspectiva internacional. Vols saber com es va ''cuinar'' la petita gran història de la Carla? En aquest taller analitzarem el valor cultural de la pel·lícula, destacant les seves peculiaritats biogràfiques des de l'inici de la producció.
2. Víctor Erice i les fronteres del gènere -> 23 DE NOVEMBRE DE 2022
El Espíritu de la Colmena o El Sur són considerades dues obres mestres del cinema espanyol en tota la seva història, tant breu com difícil. El seu paradigmàtic autor, Víctor Erice, va fugir de les convencions dels gèneres clàssics, ortodoxos, amb una direcció que no és pròpia de la ficció ni tampoc del documental. D'aquesta manera, va poder fugir de la censura institucional, i va poder fer el cinema més lliure que s'ha pogut apreciar des del final de l'Espanya no democràtica. Aquest taller esbrinarà el que s'amaga rere el gran poder visual de les seves imatges.
3. Nouvelle vague o el canvi de paradigma francès -> 30 DE NOVEMBRE DE 2022
Noms imprescindibles com François Truffaut o Jean-Luc Godard van capgirar el protocol tradicional de les grans productores audiovisuals, sobretot durant el rodatge i en el muntatge dels films. Tenint en compte que la història general del cinema va tornar a néixer amb les seves obres, gràcies a la influència política i social del Maig del 68, ens hauríem de preguntar què en queda del seu llegat revolucionari...
Aquest cop, analitzarem el cinema d'avantguarda francès i la seva petjada rupturista.
4. El cinema espanyol contra la dictadura franquista -> 14 DE DESEMBRE DE 2022
Muerte de un Ciclista o Pa Negre només són dos dels llargs exemples que il·lustren a la perfecció la trajectòria combativa del setè art en contra d'una Espanya que es va esforçar a mantenir-se sota una direcció antiprogressista. Fenòmens com la transició i el seu desenvolupament governamental expliquen les ganes de crítica que emfatitzaven els cineastes més emblemàtics que ha tingut el país fins avui.
Així, farem un repàs dinàmic que contemplarà les obres més reivindicatives i la causa de la seva lluita.
5. "Alcarràs" i el futur de la indústria (debat obert) - > 21 DE DESEMBRE DE 2022
Si Estiu 1993 va canviar-nos a nosaltres i al nostre cinema, Alcarràs potser ho ha fet encara més. Amb la participació oberta dels assistents, parlarem junts sobre les possibilitats de canvi que ha portat les dues obres de Simón. Aquestes representen una autèntica renovació factible o només un intent que pot ser esborrat per la indústria?