Seguretat
La policia marítima dels Mossos completarà el seu desplegament al litoral català amb un servei 24 hores i més efectius
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, es compromet a reforçar la unitat de manera progressiva a la incorporació de nous agents al cos
La policia marítima dels Mossos d'Esquadra tindrà més efectius, més seus, més embarcacions i una cobertura 24 hores en una segona fase sense data. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reconegut que no hi ha calendari per completar el desplegament, però sí el compromís de reforçar la unitat de manera progressiva amb la incorporació de nous agents al cos –uns 800 cada any fins al 2030-. Elena ha destacat "la molt bona feina" que ha fet la unitat aquest estiu amb més de 2.500 hores de patrullatge, més de 300 identificacions, 40 assistències. Actualment, la policia marítima dels Mossos compta amb una cinquantena d'agents, tres seus i quatre embarcacions. Fan serveis en horari diürn o actuacions especials.
El conseller Joan Ignasi Elena feia balanç ahir divendres des de l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre, del Pla d'Estiu de la nova policia marítima dels Mossos d'Esquadra. Elena ha anunciat una segona fase per completar el desplegament i oferir uns serveis i una cobertura 24 hores. Elena ha defensat que la policia catalana "també ha de ser al mar" per garantir "drets i llibertat" i ser una policia integral "que té totes les competències" - al litoral català són administratives-, i "les exerceix plenament".
Tres seus a Palamós, Vilanova i la Geltrú i l'Ametlla de Mar
La unitat marítima dels Mossos ha fet durant l'estiu més de 2.500 hores de patrullatges, però ja havia fet més de 2.300 actuacions i serveis en el primer semestre d'enguany. Té ara tres seus a Palamós, Vilanova i la Geltrú i a l'Ametlla de Mar, i se'n va anunciar una quarta a Barcelona fa uns mesos.
Montserrat Escudé, portaveu del cos, ha destacat que la unitat "avança i es consolida al territori", i que es posiciona en l'àmbit seguretat. Per exemple, la policia marítima "ha incorporat" també la figura del rescatador aprofitant que els integrats de la unitat disposen de formació especifica en capacitació en les emergències.
Vigilància, auxili i preservació del medi
Les actuacions es fan en vigilància d'espais naturals marítims, a ports i platges, cobertura d'esdeveniments esportius i lúdics, auxili d'usuaris del mar en situacions de perill i risc per la seva integritat física, així com per donar resposta a "problemàtiques sobrevingudes" com la preservació o rescat d'espècies marines amb dificultats al seu hàbitat. "El reforç de la seguretat es fa de manera transversal amb responsables dels espais naturals, també amb Ports de la Generalitat, i amb els altres cossos de seguretat", ha detallat Escudé.
De les intervencions de l'estiu, s'ha destacat el desallotjament d'una acampada il·legal amb ciutadans francesos a Cap de Creus, un operatiu –conjuntament amb la policia local- per garantir el compliment de la normativa en l'ús de motos aquàtiques a Salou, el rescat d'una persona que va caure d'un catamarà a Castelldefels i el d'un catamarà que estava a punt de estavellar-se a les roques a la platja del Bogatell de Barcelona.