Informació general

Cambrils és una de les poblacions de la demarcació que compta amb una antena de mesura de les emissions de telefonia mòbil

Per Redacció

La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha posat en marxa un cercador web <http://www15.gencat.net/pres_mratm/AppJava/> que permet consultar el nivell d'emissions de camps electromagnètics de les antenes de telefonia mòbil que formen part del projecte SMRF (Sistema de Monitorització de Radiofreqüència), posat en marxa l'any 2004.

D'entre les 84 sondes distribuïdes per 73 municipis d'arreu de Catalunya, la demarcació de Tarragona compta amb 8 sondes que mesuren les emissions de les antenes de telefonia mòbil. Una d'aquestes està instal·lada a Cambrils, concretament al terrat de l'Ajuntament. D'altres municipis de la demarcació que compten amb aquestes antenes són Valls, Reus, el Vendrell, Montblanc, Cornudella de Montsant i Tarragona, que en té dues.

Aquestes antenes mesuren els nivells d'emissió i permeten contrastar-los amb els límits que autoritza la legislació, vetllant per la qualitat ambiental. El Sistema de Monitorització de Radiofreqüència (SMRF) es composa d'una sonda que rep el senyal des de qualsevol direcció i mesura els nivells de camp electromagnètic cada mig segon, les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, d'acord amb la normativa establerta per la Generalitat de Catalunya. El sistema disposa també d'una base de dades i mostra les gràfiques actualitzades de manera constant. La mateixa sonda emmagatzema les dades i les transmet al centre de control situat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI), que gestiona i controla aquesta informació, i on es pot consultar el nivell de les emissions en els punts de mesura de la xarxa per població i comarca a través d'una base de dades i d'un mapa interactiu.

En el cas que es produeixi alguna anomalia, es notifica a l'ajuntament afectat i a la Direcció General de Qualitat Ambiental. Des que el projecte està en marxa, cap antena ha superat mai el límit que marca la normativa catalana, de 27 V/m, que és molt més restrictiva que la normativa europea –que situa el llindar en els 41 V/m per freqüències de 900 MHz– i és el cas més restrictiu per a les freqüències de la telefonia mòbil.

Comenta aquest article