Religió
Els cultes clandestins i la persecució en el documental «Protestants. La història silenciada»
El Centre Cristià ABC de Cambrils va organitzar, el passat divendres a la tarda al Centre Cultural, la projecció d'aquest documental, de David Casals
El Centre Cristià ABC de Cambrils va organitzar, el passat divendres a la tarda al Centre Cultural, la projecció del documental "Protestants. La història silenciada". A l'inici de la sessió hi va haver un breu torn de parlaments a càrrec del president i pastor del Centre Cristià, Fernando Campillo, i també de l'alcalde, Oliver Klein, que va ser present en aquest acte. De fet, Fernando Castillo també va explicar que a la sala s'havia instal·lat una petita exposició de bíblies perquè, tal com va dir, "la bíblia sempre ha estat present al món protestant i per a nosaltres és vital, també hi ha alguns llibres de la història del protestantisme a Catalunya, així com plafons explicatius".
Posteriorment, abans d'iniciar-se la projecció, hi va haver una breu actuació musical a càrrec del baríton Josep-Rafel Jiménez que, acompanyat al piano de Mercè Mestre, va interpretar "Sublim fou la gràcia del Senyor" –una peça emblemàtica del món protestant–. Tot seguit es va comptar amb la intervenció del guionista i codirector del documental, David Casals, qui va tenir la idea original de fer aquest projecte.
Els cultes clandestins i la persecució als protestants
Segons va explicar Casals, "jo sóc protestant i també sóc periodista; la meva família és de tradició protestant des de fa més de 100 anys, fet no és gaire habitual a Catalunya. Aquest projecte va començar a caminar fa uns 4 anys després de la mort de la meva àvia materna. Ella havia assistir als cultes clandestins –entre la fi de la Guerra Civil espanyola i la fi de la Segona Guerra Mundial. Aquests cultes es feien al municipi d'on és la meva família, a Rubí. Alguns d'aquests es feien a casa del meu besavi patern i per això també va ser detingut. La meva àvia sempre m'havia explicat la història, com s'ho feien i sempre m'havia fascinant tot el que m'explicava. Vaig pensar que molts dels testimonis que ho van viure ja no hi són i per això va sorgir aquesta inquietud de fer el projecte".
Al documental, tal com va indicar Casals, es va comptar amb la participació de l'expolític cambrilenc, historiador i estudiós del protestantisme, Josep Lluís Carod Rovira, així com algunes de les grans famílies del protestantisme a Catalunya, historiadors i experts en l'àmbit religiós. "És un projecte que ha intentat ser plural i explicar els fets des dels diferents punts de vista; la pluralitat és una de les grans característiques del protestantisme" va afirmar el codirector del film. De fet, el documental busca narrar una realitat molt desconeguda: el protestantisme a Catalunya i el seu paper durant el franquisme, període durant el qual va ser perseguit i silenciats.
Un cop es va acabar la projecció hi va haver un espai de col·loqui entre els assistents i la trobada es va tancar amb una segona intervenció musical amb la interpretació de la peça "Déu és auxili, un ferm castell".