Documental
El testimoni del vi elaborat a la Cooperativa Agrícola recollit en un documental
"Fer vi a Cambrils" es va estrenar aquest passat dissabte al cinema Rambla de l'Art i properament es podrà veure a través d'internet
L'estrena del documental "Fer vi a Cambrils", elaborat per Sabem.com i produït pel Museu d’Història de Cambrils, aquest passat dissabte al matí al cinema Rambla de l'Art, va suposar el tret de sortida dels actes cambrilencs emmarcats en la Setmana de la Ciència. El documental, inclòs també dins els actes del Cicle Memòria de Tardor i de la 5a Biennal d'Art Gastronòmic de Cambrils, repassa el procés de l'elaboració del vi a través de la Cooperativa Agrícola. Primer que tot el documental centra l'atenció a la construcció del celler cooperatiu, fet per l'arquitecte Bernardí Martorell, coparent de la família Vidal-Barraquer. En el documental, l'explicació va anar a càrrec de Mariola Borrell, una arquitecte que fa un parell d'anys va enllestir la seva tesi doctoral sobre Bernardí Martorell. El documental també ha recollit el testimoni d'un seguit de persones a través de la seva experiència i coneixements sobre tot el procés de vinificació, l'estructura de les instal·lacions de la Cooperativa i la fi de l'activitat vinícola amb la darrera collita que es va fer, l'any 1993. S'il·lustra amb fotografies antigues de l'Arxiu Municipal i de la família Vidal-Barraquer. En aquest sentit, tal com va explicar Josep M Vidal-Barraquer en el documental, les ajudes europees a l'arrencada de la vinya a meitats dels anys 80 hi van tenir molt a veure. Molta gent s'hi va apuntar, entre ells la família Vidal-Barraquer, que disposava d'unes 90 hectàrees de vinya. El documental aporta un seguit d'informacions i testimoniatges que quedaran guardats per a estudis posteriors. Aquest documental, a més, es podrà veure a través de la pàgina web del Museu d'Història de Cambrils i a través de les xarxes socials a partir d'aquesta setmana.
Centenari de l'acabament del celler de la Cooperativa
La projecció del documental al cinema Rambla de l'Art va aplegar un bon nombre de persones, entre elles bona part dels testimonis que apareixien enregistrats al documental. Abans de la projecció, aquest testimonis-col·laboradors van ser obsequiats amb el llibre "Cambrils desaparegut". En la tanda de parlaments prèvia a la projecció l'alcalde, Oliver Klein, va destacar el valor patrimonial de la recuperació del celler i de l'aportació tan extraordinària que suposa el documental. El director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, va destacar la fita del centenari de l'acabament del celler cooperatiu i va explicar que el Museu disposa dels enregistraments íntegres que havien fet els testimonis que sortien al documental com a valor d'estudi de cara a futurs treballs. Finalment, Joan Teixidó, de la productora Saber.com, va explicar l'aprenentatge que havia suposat per a ells la realització del documental. En l'organització de l'acte també hi van participar el Campus Extens de la URV, l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils i va comptar amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i de l'Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.