Conferència
Daniel Schorn García, professor de química: «Tot té part de química; la química està en el nostre dia a dia»
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència-taller titulada "Cuina o laboratori?" a càrrec de Daniel Schorn García, emmarcada en la Setmana de la Ciència
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència-taller titulada "Cuina o laboratori?" a càrrec de Daniel Schorn García, professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV. L'activitat, inclosa dins de la Setmana de la Ciència 2022 i la 5a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils, va ser organitzada pel Museu d’Història de Cambrils i el Campus Extens de la URV.
Tal com va explicar Daniel Schorn a revistacambrils.cat, "en aquest taller veurem que tots els científics no som grans cuiners, però sí tots els cuiners apliquen coneixements científics en el seu dia a dia; uns coneixements que potser han estat transmesos per via oral. Seguim una recepta com si fos un guió de cuina i al final no deixa de ser un guió de laboratori, una posada en pràctica que ens ajuda a transformar aquell reactiu, en aquest cas poden ser fruites, verdures o carns, en un producte elaborat com pot ser el nostre dinar o sopar. És seguir un guió amb un coneixement científic al darrere que ens permet crear plats excepcionals i del dia a dia".
Explicació científica sobre diferents consells de cuina
En aquesta sessió, Schorn també va donar consells sobre com fer esferificacions a casa i diferents consells de cuina amb una explicació científica de per què funcionen. Per exemple: per a madurar una tomaca doncs cal guardar-la juntament amb plàtans perquè aquests produeixen etilè que és la molècula responsable de la maduració. "Si el guardem en una bossa aconseguirem madurar la tomaca o si tapem el plàtan amb film transparent la part on s'uneixen tots els plàtans podrem endarrerir la maduresa dels plàtans. Hi ha un desconeixement i potser el consumidor no fa ús de tot el coneixement que té, potser sí l'aplica perquè ho ha vist fer però no sap d'on ve ni el perquè" va explicar Schorn García.
Segons va explicar el professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV: "tot té part de química; la química no és només la indústria química de síntesi sinó que està en el nostre dia a dia. A la cuina actual hi ha un coneixement científic al darrere que els cuiners aprofiten perquè els interessa una textura determinada o unes característiques del producte. Fins i tot hem arribat al punt que en grans institucions com el Basque Culinary Center o Harvard hi ha científics cuiners que expliquen des de dos punts de vista diferents un mateix concepte com pot ser l'esferificació que la va posar de moda Ferran Adrià, és un científic.