Cultura

Llibre

Es presenta el llibre «Mn. Joan Grifoll Guasch (1933-2003) La passió per la música»

Mossèn Joan Grifoll, que va ser rector de la parròquia de Sant Pere durant 21 anys, va arribar a compondre o arranjar fins a 218 obres musicals entre composicions litúrgiques, goigs, així com l'harmonització de cançons populars catalanes i sardanes

Per Lluís Rovira i Barenys

La presentació del llibre es va fer al Seminari de Tarragona
La presentació del llibre es va fer al Seminari de Tarragona | Cedida

A finals d'aquest passat mes d'octubre es va presentar, a la sala d'actes del Seminari de Tarragona, el llibre "Mn. Joan Grifoll Guasch (1933-2003) La passió per la música", editat per l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. Es tracta d'un llibre que descriu el fons de l'arxiu de mossèn Joan Grifoll, qui va ser el mossèn de la parròquia de Sant Pere de Cambrils primer com a ecònom des de l'1 d'octubre de 1981 i fins el desembre del mateix any. El 20 de desembre de 1981 va ser nomenat rector de la parròquia en substitució de mossèn Daniel Barenys i va ocupar aquest càrrec fins el 16 de gener de 2003, dia en que va morir de forma sobtada a l'edat de 69 anys. Mossèn Joan Grifoll era un apassionat de la música i va arribar a compondre o arranjar fins a 218 obres musicals entre composicions litúrgiques, goigs, així com l'harmonització de moltes cançons populars catalanes i, també, sardanes.

L'obra de mossèn Joan Grifoll està dipositada, des de finals de l'any 2010, a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT). Des de la mort del mossèn, aquest llegat musical i la seva correspondència havien estat en mans del seu germà, Josep Grifoll. Va ser l'any 2010 que mossèn Ramon Martí Olesti, llavors rector de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, va posar en contacte el germà de mossèn Grifoll amb el director de l'AHAT. Fruit d'aquests contactes es va fer el dipòsit de mossèn Joan Grifoll a l'Arxiu per tal de ser ordenat, catalogat i publicar-ne l'inventari del fons, que és el que s'ha fet ara. El tractament arxivístic de tot aquest material s'ha fet en dues fases. En una primera mossèn Jaume Gené Nolla s'encarregà de catalogar totes les composicions musicals i en una segona fase, Joan Maria Quijada Bosch ho va complementar amb la catalogació de la resta de la documentació personal. La digitalització del fons de mossèn Joan Grifoll s'emmarca dins la línia de treball de l'AHAT, iniciada l'any 2008, per tal d'obtenir una còpia de seguretat dels documents originals, assegurar-ne la conservació i augmentar la difusió del patrimoni documental.

Mossèn Joan Grifoll, el músic

El camí musical de Joan Grifoll s'encetà a Mont-roig del Camp gràcies al seu cosí germà Baptista Nogués Grifoll, que va ser un gran pianista i autor musical que durant molts anys instruïa els joves del poble. Ja de més gran, Baptista Nogués el va presentar al mestre Jaume Llorens i Llaveria. A part dels professors de música que Joan Grifoll va tenir al Seminari, els mestres més influents en l'aprenentatge musical van ser, precisament, Baptista Nogués i Jaume Llorens.

Joan Grifoll, abans de ser ordenat sacerdot, ja va començar a compondre. Més tard, com a capellà i músic, es va dedicar a la composició en llengua catalana de cants litúrgics, amb una predilecció per l'acompanyament amb l'orgue. A banda, mossèn Joan Grifoll té un treball ingent en els goigs amb partitures i en el camp del cant popular, amb una predilecció especial per les caramelles. Com a home de cultura i estudiós de la llengua catalana, mossèn Joan Grifoll va reflectir la seva destresa musical en la composició de sardanes i va harmonitzar moltes cançons tradicionals catalanes i poesies per a infants i cors.

L’Apunt

Presentació al Seminari de Tarragona
L'acte de presentació del llibre es va fer al saló d'actes del Seminari i va comptar amb la participació de l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que va ser l'encarregat de fer la introducció del llibre, una obra que arriba a les portes del 20è aniversari de la mort de mossèn Joan Grifoll. Seguidament va intervenir Josep Grifoll, que va agrair la feina feta des de l'Arxiu de l'Arquebisbat. També van intervenir a l'acte mossèn Jaume Gené Nolla i mossèn Joan M Quijada Bosch. En el decurs de l'acte de presentació del llibre es van interpretar diferents peces musicals de mossèn Joan Grifoll, entre les quals Ecce Panis i Que n'és de bo el Senyor.

Comenta aquest article