Solidaritat
El Gran Recapte del Banc dels Aliments fa una crida solidària, el 25 i 26 de novembre, a la donació alimentària davant l'escassetat
Enguany es recupera el format habitual de donacions físiques d'aliments als supermercats i també se'n podran fer monetàries a la línia de caixa o al web de la campanya
Els propers divendres 25 i dissabte 26 de novembre tindrà lloc una nova edició del Gran Recapte del Banc d'Aliments i serà la seva 14a edició. Després de dos anys complicats per la pandèmia de la covid-19, enguany es recupera el format habitual de donacions físiques d'aliments als diferents supermercats participants i també es podran fer donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com fins el 6 de desembre.
A Cambrils, la gestió d'aquest esdeveniment anirà a càrrec de les entitats que formen part de la Xarxa de distribució d'aliments que són Caritas i la Creu Roja, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquesta edició a càrrec de l'alcalde Oliver Klein; la regidora de Benestar Social i Inclusió, Yolanda Quílez; el regidor de Personal, Alfredo Clúa, i representants de les tres entitats organitzadores: Dolors Sabaté de Caritas Sant Pere, Maria Bertran de Caritas Santa Maria i Víctor Mangrané de Creu Roja.
Un centenar de voluntaris donaran cobertura a la campanya a Cambrils
En la presentació d'ahir es va explicar que els supermercats adherits a la campanya de recollida d'aliments, en el cas de Cambrils i Vinyols són supermercat Esclat, Aldi, Bon Àrea de la vila i Bon Àrea del port i Plus Fresc. D'altra banda, enguany, com a novetat, també es comptarà amb la col·laboració d’alumnat dels instituts Ramon Berenguer IV i Cambrils i del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer com a voluntariat als supermercats de Cambrils, dins del Servei Comunitari. Es calcula que un centenar de persones voluntàries s'involucraran en tota la logística de la campanya durant les dues jornades.
Oli, llet, conserves de peix i productes d'higiene personal i per a la llar; els productes més necessaris
Per part de les entitats van voler fer una crida a que la gent aporti els aliments més necessaris com són: oli, llet, conserves de peix, cereals per esmorzar i infantils, pasta i llegums cuites. A més, també calen productes d’higiene personal com pasta de dents, xampú , gel i compreses, productes de neteja per la llar com sabó de rentar roba, sabó per rentar plats i lleixiu. Cal destacar que tots els productes que es recullin a Cambrils es quedaran al municipi i van a parar directament a les més de 300 famílies que atenen mensualment les entitats col·laboradores. Tant per part de Caritas com per part de Creu Roja van deixar palès que la situació de reserva al Banc d'Aliments es pràcticament nul·la i que gairebé no els poden oferir aliments perquè les donacions d'empreses han minvat, mentre que cada vegada són més les entitats que acudeixen per sol·licitar ajudes alimentàries. Amb la campanya del Gran Recapte, les entitats cambrilencs disposen d'un estoc d'uns tres mesos per poder oferir a les famílies que ho necessiten.
L’Apunt
Pujada de preus de l'alimentació bàsica
El Gran Recapte 2021, que no va poder ser presencial, va recollir a Catalunya més de 3.653.752 d’euros que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8.000 persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Durant el 2021 els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d'aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment.
Els Bancs dels Aliments catalans es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any. Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors (67%), oli d’oliva (11,6%) , la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments i consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes. D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable.