Informació general

Distincions

L'Ajuntament acorda concedir la Medalla d'Honor de la Vila a Siscu Morell

També s'ha acordat quatre Mencions Honorífiques i quatre medalles al mèrit que són les distincions específiques incorporades al nou reglament

Per Berta Ruiz

Siscu Morell, aquest passat mes de juny, davant la Torre del Port
Siscu Morell, aquest passat mes de juny, davant la Torre del Port | Lluís Rovira i Barenys

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar, ahir, per unanimitat de tots els grups atorgar la Medalla d’Honor de la Vila al cambrilenc Siscu Morell i Ruhí. Després de ser diagnosticat d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) s’ha erigit com a abanderat de la lluita contra aquesta malaltia neurodegenerativa, col·laborant en nombrosos actes i accions solidàries arreu del país. 

Quatre Mencions Honorífiques

El Ple també ha acordat concedir quatre Mencions Honorífiques a entitats i persones que han destacat en qualsevol àmbit de la vida de la ciutat o bé commemoren efemèrides destacades. 

Les persones mereixedores d’aquestes distincions han estat Rosa Maria Barberà Rué, per 50 anys de dedició a la pedagogia de la dansa; Fina Mestres Ventura, referent en la implantació dels estudis de Formació Professional a la demarcació, i  Manuel Niñerola Cornado, membre fundador de diverses entitats en el món de la construcció i l’empresariat. La Colla Gegantera Tota l’Endenga també ha estat reconeguda amb una menció honorífica coincidint amb el 30è aniversari de l’entitat. 

Quatre Medalles al mèrit

D’altra banda, el consistori ha atorgat quatre Medalles al mèrit, que són les distincions específiques incorporades al nou reglament per reconèixer cambrilencs i cambrilenques que destaquin en temes culturals, científics, cívics o esportius. 

El Ple ha decidit atorgar una Medalla al Mèrit Cultural al músic i pescador Carlos “Ventura” Rom Mellau, per la seva tasca de recerca sobre cançons tradicionals, i la Medalla al Mèrit Cívic a l’exregidor Pere Martí Castells, per la seva implicació en la Congregació de la Puríssima Sang i altres entitats; a Joan Albert Campos, impulsor de l’Estació Nàutica, i a Carles Martí Poca, professor del Col·legi de la Salle durant més de 40 anys i president de l’Associació d’Antics Alumnes. 

Els reconeixements han estat proposats per la Comissió d’Honors i Distincions, que ha valorat candidatures presentades per diferents persones, entitats i grups polítics municipals. L’acte de lliurament de les distincions es portarà a terme el proper 16 de desembre a les 19 hores a la Sala de Plens, en el marc de la  Festa Major de la Immaculada, i comptarà amb l’actuació musical d'Alfredo Panebianco i Vània del Mònaco. 

L’Apunt

Persones distingides

MEDALLA D’HONOR DE LA VILA 

Siscu Morell i Ruhi: Cambrilenc, col·laborador i membre actiu durant molts anys en diverses entitats de la població, sobretot relacionades amb l’esport local (concretament diversos clubs de futbol), així com l’Associació Antics Alumnes la Salle, i la Penya Barça. Juntament amb els seus germans, des del negoci familiar LICORS MORELL, van crear una línia de productes de Cambrils “kambrilenc” i “Cagarrieres” per tal contribuir a difondre la marca de Cambrils.  

El 2020 va ser diagnosticat d’ELA i des de llavors s’ha erigit en un abanderat en molts actes i accions solidàries d’arreu del país, col·laborant activament amb entitats capdavanteres en la lluita contra la malaltia per recaptar fons per fomentar la investigació. 

MENCIONS HONORÍFIQUES 

Rosa Maria Barberà Rué: Directora pedagògica del primer Centre de Dansa de Cambrils. Ha dedicat 50 anys a la dansa pedagògica, introduint el ballet a Cambrils i a les comarques de Tarragona i formant centenars de nens i nenes ballarins i ballarines. Algunes de les seves alumnes més destacades han desenvolupat la una carrera professional en aquest àmbit. 

Fina Mestres Ventura: Llicenciada en dret i Catedràtica d’Administració d’Empreses, Mestres ha dedicat tota la seva vida professional al món de l’educació i ha destacat especialment per ser un referent en la implantació dels estudis de Formació Professional a la demarcació. També té una dilatada trajectòria social de col·laboració en diverses entitats i iniciatives del municipi. 

És presidenta de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors des del 2006, membre de l’Assemblea Local de la Creu Roja durant 4 anys i Secretària de l’Associació cívica cambrilenca “Diàleg de Nou” durant 10 anys. Ha col·laborat amb el programa “Voluntariat per la llengua” i ha estat membre activa del Club de Lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells. L’any passat va ser guardonada amb el Premi d’Associacionisme Empresarial  de la Cambra de Comerç de Reus. 

Colla Gegantera Tota L’Endenga: L’entitat es va gestar el 1991 i es va consolidar definitivament el 1992, ara fa 30 anys, amb l’organització de la primera trobada de gegants l’11 de setembre d’aquell mateix any. La colla participa activament en els actes festius de Cambrils, formant part del seguici festiu. Organitza anualment una de les festes que ja esdevé un referent com és la Nit del Foc i biennalment la Trobada de Gegants i el Festival de Percussió. Al llarg dels 30 anys de trajectòria la família Endenguera s’ha anat ampliant amb la creació dels gegants del Setge, dues bèsties de foc, els timbalers de la Farnaca i els Nyanyos de la Farnaqueta. 

Manuel Niñerola Cornado: Empresari del sector de la construcció principalment,actiu en diverses entitats de la població. Membre fundador i president de l’Associació d’Empresaris de la Construcció de Cambrils; membre fundador i secretari de la Unió de Botiguers de Cambrils; membre fundador, vicepresident i soci d’honor de la Federació d’Empresaris de Cambrils FECAM i membre fundador i president del Club Rotary Cambrils. També cal destacar que ha estat membre de diverses entitats relacionades en el món de la construcció i de l’empresariat d’àmbit provincial, de Catalunya, i de l’estat espanyol. Ha estat mereixedor també de diversos reconeixements per  part de entitats i empreses de Catalunya i de l’estat espanyol.

MEDALLES AL MÈRIT 

Carlos “Ventura” Rom Mellau (Medalla al Mèrit Cultural): Cambrilenc,  autor de diversos treballs escrits i musicals de recerca  sobre el parlar de la Gent de Mar, amb diverses recopilacions de cançons tradicionals editades. Director d’obres de teatre musical i component en diversos grups de música, i col·laborador de la Revista Cambrils.

Pere Martí Castells (Medalla al Mèrit Cívic): Empresari de professió en el sector de l’alimentació. Durant tota la vida ha format part de diverses entitats de la població, tant del món esportiu com cultural. És membre fundador de la Coral Verge del Camí (de la qual també va ser president i com a tal membre del Patronat Pro Música de Cambrils que el 1974 va iniciar el Festival Internacional de Música de Cambra de Cambrils) i autor del llibre “Una història viscuda” editat per la Coral Verge del Camí el 1993. 

Va ser membre de la primera Junta de Pares d’Alumnes de l’Escola Municipal de Música de Cambrils, regidor de Govern  de l’Ajuntament de Cambrils del 1987 al 1991 i Secretari i President de la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. 

Joan Albert Campos (Medalla al Mèrit Cívic): Va ser impulsor i president de l’Estació Nàutica amb el suport dels ajuntaments de Cambrils, Salou i Mont-roig. L’estació ha esdevingut un referent nacional i internacional per la promoció de Cambrils i el territori com a destinació especialitzada en turisme de mar. També va ser president de l’Associació d’Estacions Nàutiques de Catalunya i vicepresident de la Asociación Española de Estaciones Náuticas. I president d’Honor de la FEDETON (Federació Europea de Destinacions de Turisme Nàutic). L’any 2017 la Generalitat li va concedir la Medalla al Mèrit Turístic de Catalunya. També cal destacar la seva participació en entitats locals, com el Centre d’Iniciatives i Turisme, la secció escacs de la Confraria de Pescadors, el Club Patí Cambrils, el Club Natació Cambrils, la Unió d’Escacs Cambrils. 

Carles Martí Poca (Medalla al Mèrit Cívic): Professor del Col·legi La Salle de Cambrils durant 42 anys, fins a la seva jubilació. Amb la creació del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va ocupar càrrecs de sotsdirector i de secretari de la Fundació Vidal i Barraquer. Destaca la seva gran implicació en el món associatiu de la població, formant part de la primera associació de veïns de Cambrils: l’Associació de Sant Pere del Barri del Port. Va ser president durant 10 anys de l’Associació Antics Alumnes la Salle, president de l’Agrupació Fotogràfica de Cambrils i fundador de l’entitat PROIDE de Cambrils i ha col·laborat en diverses entitats i associacions del municipi, com el Futbol Club Cambrils, la Colla Gegantera. 

Comenta aquest article