Plenari
El finançament del dipòsit decantador d'aigües de la rambla de Jaume I genera controvèrsia al plenari
Comaigua finançarà el cost –369.208 euros– i l'Ajuntament ho tornarà anualment durant 8 anys; l'oposició va criticar que hipotequin uns recursos que s'haurien de destinar a tot el municipi
El finançament del dipòsit decantador d'aigües que s'ha instal·lat a la rambla de Jaume I –per eliminar els residus nocius de l'aigua de la pluja– va propiciar les crítiques dels grups de l'oposició en la sessió plenària del passat divendres. Es tracta d'un aparell de 13 metres de longitud, ubicat entre el carrer de les Drassanes i el Club Nàutic, que té un diàmetre de 3,5 metres. Recordem que, un cop adjudicada l'obra de la rambla –tal com va indicar el regidor d'Urbanisme Enric Daza el passat octubre–, l'Ajuntament va tenir un informe de Costes que demanava la instal·lació d'aquest dipòsit, juntament amb l'adequació d'una escullera a la platja del Regueral per expulsar les aigües netes al mar. El govern municipal ja va informar aleshores que tot plegat no s'havia inclòs en el pressupost inicial i que aquests "imprevistos" suposaven l'increment del cost de l'obra en gairebé un milió d'euros. L'oposició ja ha titllat, en diferents ocasions, que això havia estat fruit de la mala gestió i les presses per enllestir les obres.
Comaigua finança el dipòsit –369.208 euros– i l'Ajuntament ho tornarà en un termini de 8 anys
Pel que fa al punt en qüestió del plenari, aquest feia referència a l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament de Cambrils i l'empresa Comaigua per tal d'incorporar al Fons de reposició –en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp– el projecte d'instal·lació d'aquest dipòsit amb el seu corresponent cost. El regidor de Serveis, Josep M. Vallès, va ser l'encarregat de fer-ne l'explicació. Segons va dir, un cop es va haver d'incorporar la instal·lació del dipòsit al projecte, "hem estat treballant en la resolució del seu finançament". Segons va dir, "dins de les partides que hi ha regularment en aquest conveni hi ha les obres de manteniment i de millora, així com diverses partides que permeten mantenir el clavegueram en condicions. Amb tot plegat, Comaigua podrà finançar-ho i nosaltres ho anirem pagant poc a poc, en un termini de 8 anys, amb un cost anual de 46.151 euros per tal de pagar l'import total de l'obra que són 369.208 euros. Amb això podrem liquidar el tema i gaudir d'aquesta millora que serà important per al veïnat de la rambla i també per evitar les inundacions que es produïen".
Lluís Abella (JxC): "Si haguessin incorporat el cost d’aquest projecte en la licitació, ara no estaríem hipotecant uns recursos destinats a tot el municipi de Cambrils en un únic espai com és la rambla"
Sobre aquesta qüestió, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va retreure al govern municipal que, "consta que la instal·lació d'aquest dipòsit ja s'estava estudiant abans d’aprovar-se aquest projecte, però faltaven els informes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de Costes de la Generalitat que, un cop arribats, ambdós coincidien en la recomanació d'aquesta instal·lació i de l'escullera en el punt d'abocament de les aigües pluvials a la platja. No entenem com pot ser que es tiri endavant un projecte tan important sense tenir els informes corresponents d’aquestes dues administracions. Per tant tots els imprevistos –que vostès afirmaven al plenari passat–, no són imprevistos. Si haguessin incorporat el cost d’aquest projecte en la licitació, ara no estaríem hipotecant uns recursos destinats a tot el municipi de Cambrils en un únic espai com és la rambla". Per tot plegat, JxC va votar en contra.
Camí Mendoza (ERC): "Si el cost del dipòsit decantador s'hagués fet entrar en el projecte, la mateixa empresa adjudicatària l'hauria assumit i segur que el cost hauria estat inferior"
Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza es va mostrar molt crítica i va exposar: "des d'ERC diem ben fort que avui estem indignats veient aquest conveni; ho trobem intolerable. Senyors del govern, on és el saber fer correcte i equitatiu per a tots els veïns del municipi? De veritat, senyors del govern, que aquesta és la millor solució que han trobat per resoldre del seu nyap? Veiem que sí i que solucionen el seu nyap amb un nyap pitjor. És intolerable com ha anat tot el tràmit". En aquest punt, Mendoza va recordar que des de la seva formació ja van criticar que el govern no hagués aturat la licitació un cop va ser sabedor que faltaven aquests informes. "Si el cost del dipòsit decantador s'hagués fet entrar en el projecte, la mateixa empresa adjudicatària l'hauria assumit i segur que el cost –de cara a la ciutadania de Cambrils– hauria estat inferior. Vostès van tirar la licitació endavant per tenir l'obra enllestida abans del proper mes de maig".
"Des d'ERC denunciem que, amb aquest conveni, hipotequin els diners que Comaigua tenia compromesos anualment per a les millores de tota la xarxa d'aigua"
Per a la portaveu d'ERC, "ara ens venen amb el conveni que tenim, es de fa anys amb Comaigua, per a la millora de tota la xarxa d'aigua de Cambrils, és a dir, de tots els barris. Això ho hipotequem durant 8 anys per pagar un dipòsit que és exclusivament de la rambla. Entenem que el dipòsit és necessari, però el que no és necessari és el nyap que fa el govern volent-lo pagar amb els diners de Comaigua que anirien destinats a tots els barris de Cambrils. Des d'ERC denunciem que, amb aquest conveni, hipotequin els diners que Comaigua tenia compromesos anualment per a les millores de tota la xarxa d'aigua. Per tot plegat, el nostre vot serà rotundament contrari".
Josep M. Vallès: "Discrepo totalment que això hipotequi el nostre manteniment de la gestió del clavegueram. No hipotequem els diners per donar aquest servei"
Davant de totes aquestes crítiques, el regidor de Serveis, Josep M. Vallès, va manifestar: "no acceptem aquests qualificatius perquè no s'ajusten a la veritat. Quan s'inicia una obra és una màquina que no es pot aturar així com així i no podem tenir hipotecada la rambla fins que es resolguin els temes administratius". D'altra banda, Vallès també va replicar a les afirmacions de l'oposició dient que: "discrepo totalment que això hipotequi el nostre manteniment de la gestió del clavegueram. No hipotequem els diners per donar aquest servei. A més, aquesta no és una obra que privilegiï només uns quants davant d'uns altres, sinó que en conjunt ens veurem beneficiats per aquesta bona circulació de les aigües de pluja i evitar els col·lapses que hi havia hagut històricament. Em reafirmo en que aquesta solució és la més lògica en aquest moment".