Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Neteja

Retiren 14 blocs de formigó del fons marí, dipositats sobre praderies de posidònia i gram, al litoral de l'Hospitalet de l'Infant i de Mont-roig

L’extracció s’emmarca en el projecte Boscos Submarins de Submon i es va realitzar el passat 1 de desembre

Per Redacció

Retirada d'un dels blocs de formigó del fons marí de les praderies de posidònies, a l'Hospitalet de l'Infant
Retirada d'un dels blocs de formigó del fons marí de les praderies de posidònies, a l'Hospitalet de l'Infant | Cedida

El passat 1 de desembre es va dur a terme la retirada de 14 blocs de formigó identificats que estaven impactant praderies de fanerògames marines, a l’Hospitalet de l’Infant i Mont-roig del Camp. L’extracció s’emmarca en el projecte Boscos Submarins de Submon, que compta amb el suport de Goodman i Mares Sostenibles, i la col·laboració de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i l'Ajuntament de Mont-roig del Camp.

El projecte busca conservar els hàbitats de fanerògames marines, com són la Posidonia oceànica i la Cymodocea nodosa, a través de diferents iniciatives de seguiment, control i restauració. L’extracció dels residus s’ha realitzat des de Submon conjuntament amb l’empresa Deltasub, i els residus extrets van ser recollits i portats a una planta de gestió i tractament de runa. Prèviament a l’extracció, Submon va dur a terme la delimitació de les àrees de boscos submarins de la zona i la localització dels residus, per tal d’identificar-ne aquells a extreure. En total, s’han retirat 1360 kg de residus del fons marí de l’espai de la Xarxa Natura 2000 de Litoral Meridional Tarragoní. En aquest espai marí es troben dues espècies de fanerògames marines, la posidònia (Posidonia oceanica) i el gram (Cymodocea nodosa). Ambdues espècies creen hàbitats marins que estan protegits a diferents nivells i pels quals s'estableixen àrees Natura 2000 marines, amb la finalitat d’assegurar la supervivència a llarg termini d’aquests hàbitats fonamentals i contribuir a aturar la pèrdua de biodiversitat.

La costa de Tarragona compta amb una de les extensions de praderies de fanerògames marines més àmplies de tot el litoral mediterrani espanyol. Actualment, la costa de Tarragona acull quatre espais Natura 2000 marins amb una extensió total de 54.840 Ha, la majoria d'ells establerts per la presència de praderies de fanerògames marines. Les fanerògames marines formen boscos submarins on es poden trobar més de 1000 espècies animals i 400 vegetals. A més, produeixen diàriament de 14 a 20 litres d'oxigen per metre quadrat.
Tant la posidònia com altres fanerògames juguen un paper clau com a reguladors del canvi climàtic, gràcies a la seva capacitat de fixar CO₂. La destrucció d’aquests boscos submarins pot ocasionar que s'alliberin més de 50 kg de CO₂ per metre quadrat a l'atmosfera.

El projecte Boscos Submarins de Submon busca mantenir aquests boscos de plantes marines en un estat òptim de conservació, per tal que puguin continuar oferint els seus serveis ecosistèmics.

 
 

Comenta aquest article