Article publicat a Revista Cambrils el mes de desembre de 1975
Altra vegada l'escut de Cambrils
Desembre 1975 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005
Altra vegada l'escut de Cambrils / Desembre de 1975
Semblava que després de l'extens treball que vaig publicar en aquesta nostra revista sobre l'escut de la vila (vegeu els números 9 i 10 de la III època, corresponents al gener i febrer de 1972) quedarien les coses prou clares perquè no calgués reiterar més sobre aquest tema i es posés ordre en la diversitat de maneres d'usar el nostre escut municipal. No ha estat així, i és per això que crec necessari insistir ja que aquest és un assumpte que, si bé no és de vida o mort, sí que és convenient, per a tots els cambrilencs i encara més per a la vila com a entitat de població i cos viu, que s'unifiquin els criteris i es vagi per un camí únic i segur.
Quan l'any 1969 l'Ajuntament va creure adient legalitzar el seu Reglament d'Honors i Distincions, es va enviar l'expedient a Madrid i el govern va demanar un informe detallat sobre la forma i la història de l'escut. L'Ajuntament demanà aquest informe a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, que l'emeté acompanyant-lo d'una mostra dels escuts de Cambrils que allí es guarden, usats respectivament els anys 1403, 1590 i 1800, tots tres diferents encara que posseint els mateixos símbols: les barres catalanes i el gos, si bé distribuïts de manera diferent. En l'informe fet pel sotsdirector de l'Arxiu, l'autor es decantava, per una sèrie de raons que s'exposaven, per l'usat el 1590, al començament de l'edat moderna. D'acord amb aquest informe i amb el consell de l'Arxiu, el govern, per una resolució del Ministeri de la Governació del 23 de desembre de 1969, va aprovar l'esmentat reglament i la forma de l'escut, dient que aquest seria: "Cortado, primero de oro, los cuatro palos de gules. Segundo de azul, el perro de plata. Al timbre, corona real." Per tant, s'ajustaria al que reproduïm en aquesta mateixa pàgina, si bé amb els símbols invertits, segurament per donar més importància a les barres catalanes. És un escut molt gastat, però en el qual es pot veure molt bé la partició.
L'Ajuntament ha continuat fent servir els gravats que tenia amb els cinc quadrets, sobre i sota la faixa amb el gos, cosa que de cap manera dóna la impressió de ser les barres catalanes manades. Els nous segells de goma de l'administració municipal s'han continuat reproduint també amb els mateixos defectes. L'any 1969 es va fer un intent de posar l'escut de la forma suggerida per l'Arxiu i manada pel govern, mes la cosa no va prosperar.
Darrerament l'Ajuntament ha fet posar en alguns llocs l'escut de Cambrils de la manera estilitzada que reproduïm en el segon gravat (vegeu, per exemple, els vidres gravats al foc de la porta de la Casa de la Vila), una mostra del qual s'ha enviat a l'Arxiu Hispànic d'Heràldica i Genealogia de Barcelona, en petició d'un informe sobre el color que podria tenir la bandera de Cambrils. El Sr. director d'aquest arxiu, pel que fa a l'ensenya, ha dit que no existeixen dades documentals sobre el color de fons i que segons el seu parer, tota vegada que les armes pròpies de Cambrils tenen el fons blau, la bandera podria ser també d'aquest color. Quant a l'escut, ha dit: "El escudo de Cambrils en colores que Vd. nos ha enviado hemos de decirle que no se ajusta en absoluto al que tienen aprobado por resolución del Ministerio de la Gobernación de fecha de 23 de Diciembre de 1969. En efecto las diferencias son muy graves y creemos que sería necesario que las hiciesen rectificar.
Les señalaremos las siguientes: En dicha resolución ministerial expresa claramente: «Cortado, primero de oro los cuatro palos de gules. Segundo de azul, el perro de plata». En términos heràldicos esta descripción significa que el escudo debe ser organizado en dos mitades. En la primera, los cuatro palos, en segunda el perro. La descripción del que Vd. nos ha remitido sería: De oro, los cuatro palos de gules con una faja de azul, cargada con un perro de su color. La misma resolución ministerial indica: «Al timbre, corona real». La corona que Vdes. utilizan es fantasiosa y no corresponde a la ordenada. En el dibujo que tenemos han puesto Vdes. el perro de su color cuando como se ha visto ha de ser de plata forzosamente. Vemos que han puesto unos leones como soportes de lo cual no se hace mención en la resolución ministerial, por lo que entendemos son arbitrarios."
Són ja moltes les opinions autoritzadíssimes que s'han donat sobre el nostre escut municipal. Creiem que cal atendre-les fent servir, i per sempre, l'escut oficial que se'ns ha marcat i que fa centenars d'anys ja s'usava. És ja hora, almenys, que dels documents oficials desapareguin els famosos quadradets, que no tenen ni semblança del que haurien de ser les barres catalanes. Esperem que així sigui.