Informació general

Es col·loca una de les quatre banderes blaves que un any més certifiquen la qualitat del tram de litoral de llevant

Per Judit Pinazo



L'Ajuntament ha instal·lat contenidors de recollida selectiva a les platges amb bandera blava
Ahir al matí es va col·locar de manera oficial la bandera blava de la platja del Regueral. A l'acte van assistir-hi l'alcalde –Robert Benaiges– i la regidora de Turisme –Anna López–, que van ser els encarregats de col·locar la bandera en el pal ubicat al costat del Pi Rodó, davant de la platja del Regueral. Recordem que enguany la Fundació Europea d'Educació Ambiental (FEE) i l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que és l'organisme que atorga les banderes blaves, ha premiat el mateix tram de litoral que l'any passat, concretament el que va des de la platja de Prat d'en Forés fins al Cap Sant Pere. L'any passat es van atorgar dues banderes blaves en aquest mateix tram, ja que es va considerar com una sola platja el tram  l'Esquirol - Vilafortuny - Cap de Sant Pere. Enguany l'ADEAC ha separat cada una de les platges incloses en quest tram, per la qual cosa ha atorgat quatre banderes blaves: Prat d'en Forés, Esquirol, Vilafortuny i Cap de Sant Pere.

Pel que fa a les platges de ponent, "no tenen les banderes blaves perquè enguany de manera expressa no les vam sol·licitar", segons explicava ahir l'alcalde –Robert Benaiges–, la qual cosa no vol dir que els serveis i tot allò relacionat amb la qualitat de l'aigua i de la sorra no tingui la mateixa qualitat de sempre "no les vam sol·licitar perquè ara fa un any  es van fer una sèrie d'accions entorn a la remodelació de les platges de ponent i a més perquè a partir d'octubre es comença la construcció del nou passeig i entenem que hem de tenir les platges amb les màximes condicions en tots els sentits per tal de fer la petició de bandera blava". Segons Benaiges, l'any que ve, un cop enllestides les obres, es tornarà a demanar la bandera.

El certificat Q de platges

Però l'Ajuntament vol anar més enllà en la qualitat de les platges i per aquest motiu ha començat a treballar per tal d'obtenir la qualificació Q que atorga l'Instituto para la Calidad Turística Española i que certifica la qualitat de les platges "no en tenim prou amb les banderes blaves, i volem mantenir les nostres platges com una referència en la qualitat i en els serveis de la Costa Daurada" . Segons la regidora Anna López, els criteris establerts per aconseguir la Q de qualitat en les platges cambrilenques són molt més estrictes, aquesta certificació valora, a banda de la qualitat de l'aigua i la sorra, els serveis que s'ofereixen a les platges, les activitats lúdiques que s'hi realitzen, els accessos adaptats, etc. Segons López, a partir d'aquest mes d'agost es crearà un òrgan gestor per analitzar de quins recursos es disposa i quin són necessaris.  Si finalment el municipi obté el certificat, seria el primer de la Costa Daurada a obtenir-lo.

Nous serveis

Destacar que enguany aquelles platges que han obtingut la bandera blava disposen d'una nova senyalització, amb informació sobre els serveis, consells de seguretat, activitats ambientals, qualitat de l'aigua… Una de les altres novetats d'enguany és la col·locació de contenidors de recollida selectiva a les platges del municipi, com a prova pilot. De moment hi ha dos punts de recollida selectiva a la platja del Regueral i durant aquesta setmana se n'instal·laran tres més a Vilafortuny: dos a la platja de l'Esquirol i un a la platja del Cap de Sant Pere. En els punts de recollida també s'hi troba informació sobre els beneficis del reciclatge. De cara a l'any que ve està previst que els punts de recollida s'ampliïn a d'altres platges.

Comenta aquest article