Energia nuclear
Cambrils queda fora del Fons de Transició Nuclear malgrat l'ampliació del radi de municipis beneficiats a 30 quilòmetres
La modificació de la llei, aprovada el passat dijous, implica més diners i més municipis a cobrar-los, però deixa fora les poblacions de més de 12.000 habitants
El Parlament de Catalunya ha aprovat, el passat dijous, augmentar del 20% al 50% el Fons de Transició Nuclear i ampliar el radi de municipis beneficiats a 30 quilòmetres respecte a les centrals d'Ascó (Ribera d'Ebre), i Vandellòs (Baix Camp). Els canvis impliquen més diners i més municipis a cobrar-los. S'ha passat de 24 a 60 milions d'euros anuals, que es repartiran –ja el 2023– entre 80 municipis de l'àrea de les centrals nuclears. Aquest repartiment del fons ha de servir per desenvolupar una alternativa econòmica quan les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs tanquin, teòricament la pròxima dècada.
Tot i aquesta ampliació geogràfica –que territorialment suposaria la inclusió de Cambrils–, la llei també inclou la següent lletra petita: no hi entraria cap ciutat de més de 12.000 habitants, com Cambrils, Reus, Salou, Vila-seca, Mont-roig del Camp i Tortosa, ni tampoc cap municipi de la demarcació de Lleida ni de l'Aragó.
Tancament de les dues centrals entre 2030 i 2035
Les dues nuclears catalanes deixaran de funcionar en algun moment entre el 2030 i el 2035. Això farà, segons dades de la Generalitat, que 3.000 treballadors perdin la feina. Per compensar aquest impacte, el 2020 es va crear un impost, l'anomenat Fons de Transició Nuclear, sobre els ingressos obtinguts per aquestes dues centrals. L'objectiu era recaptar diners que anessin a les poblacions més afectades pel tancament.
Tal com es va redactar fa dos anys, la recaptació de l'impost s'havia de repartir entre els municipis situats a un radi de 10 km de les dues centrals. Eren una vintena de poblacions, entre les quals Móra d'Ebre i l'Ametlla de Mar. Amb la modificació de la llei que regula aquest impost aprovat el passat dijous al Parlament de Catalunya, a més de l'augment dels fons recaptats, que es repartiran entre municipis situats a 30 quilòmetres de les dues centrals.
Discrepàncies d'ERC en la modificació de la llei
Aquesta proposta d'augmentar del 20 al 50% el Fons de Transició Nuclear i d'ampliar el radi de municipis beneficiats es va votar el passat dijous 15 de desembre, a proposta del PSC-Units i Junts i amb els vots de Cs i algunes abstencions dels comuns. La cambra va validar aquesta modificació de la llei amb les discrepàncies d'ERC que, si bé es va avenir a incrementar la partida, discrepa sobre la magnitud del cercle de beneficiaris perquè amb 30 quilòmetres podien entrar municipis de l'Aragó i grans poblacions poc afectades per la clausura de les nuclears.