Hisenda
L'Ajuntament renuncia a gestionar la tramitació dels expedients sancionadors que imposi a establiments i activitats
El consistori mantindrà les seves tasques de control i inspecció de locals oberts al públic i espectacles, però per agilitat, la tramitació dels expedients passarà a mans de la Generalitat
La sessió plenària extraordinària celebrada el passat divendres al matí va aprovar, amb les abstencions de JxC i ERC, la renuncia de l'Ajuntament de Cambrils a l'exercici de la seva potestat sancionadora dels expedients que s'imposin als establiments oberts al públic, així com els espectacles i activitats recreatives que es realitzen al municipi. Aquesta potestat per sancionar se cedirà a la Generalitat de Catalunya, mentre que l'Ajuntament mantindrà les seves tasques de control i inspecció. És a dir, tota la tramitació administrativa dels expedients sancionadors s'assumirà des de la Generalitat i posteriorment es farà un retorn al consistori. Aquesta decisió s'ha pres pel volum administratiu que es generava a l'Ajuntament i la falta de recursos per afrontar-los.
David Chatelain: "Cal destacar que aquesta renuncia no implica la pèrdua de les tasques inspectores municipals"
El regidor d'Hisenda i Protecció Ciutadana, David Chatelain, va ser l'encarregat de fer l'explicació. Segons va dir aquesta potestat sancionadora dels expedients es va assumir l'any 2009 i, tal com va dir, "des d'aleshores s'ha pogut constatar la dificultat del seguiment d'aquest tipus d'expedients donada la important càrrega de treball dels serveis jurídics municipals. En algunes ocasions ha pogut provocar sensacions d'una certa immutat per part dels infractors i algunes disfuncions. Cal destacar que aquesta renuncia no implica la pèrdua de les tasques inspectores municipals que han de seguir actuant de forma coordinada i efectuant les inspeccions necessàries per evitar accions no desitjades en l'àmbit de les activitats. Al municipi, només al gremi de la restauració, tenim més de 300 establiments i les tasques de control són molt variades: horaris, control d'estupefaents, controls d'aforaments, etc... En tot cas, es reitera la col·laboració de la nostra policia amb la resta dels departaments inspectors municipals. Aquesta proposta s'ha impulsat després de tenir el beneplàcit tant dels serveis jurídics com del propi Departament d'Interior de la Generalitat. Per donar forma a la nova fórmula de control compartit es redactarà un nou conveni que detallarà les condicions".
Lluís Abella (JxC): "Aquesta petició arriba directament de la Policia, cansats de veure com les seves accions es dilueixen i no arriben enlloc"
Sobre aquesta qüestió, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va explicar que, "aquesta petició arriba directament de la Policia, cansats de veure com les seves accions es dilueixen i no arriben enlloc per manca, segons manifesten, de suficient personal de l'àmbit jurídic per a poder seguir exercint amb eficàcia, la competència sancionadora. El nostre vot serà el d'abstenció perquè entenem que hi hauria diferents maneres d'actuar, i al nostre entendre totes serien correctes. Per un costat la proposada i, per un altre, la dotació de més recursos a serveis jurídics que provocaria que l'hipotètic retorn econòmic per les sancions que pogués recaptar el propi Ajuntament. Tot plegat, la decisió és potestat del govern actual".
Camí Mendoza (ERC): "Tindrem alguna manera de contrastar la feina que fins ara s'estava fent amb la quantitat d'expedients que en el futur s'executaran des de la Generalitat?"
Per la seva part, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, també va anunciar l'abstenció del seu grup. Segons va dir: "el govern actual decideix renunciar a la competència sancionadora. Hi ha municipis de la nostra dimensió, amb les nostres característiques, que ens consta que també han renunciat en els últims anys a aquesta competència. Volem preguntar al regidor Chatelain si tindrem alguna manera de contrastar la feina que fins ara s'estava fent amb la quantitat d'expedients que en el futur s'executaran des de la Generalitat? Quina eina tindrem com Ajuntament?".
David Chatelain: "Per agilitat i per coordinació creiem que aquesta era la fórmula més intel·ligent"
Per cloure, el regidor d'Hisenda –David Chatelain– va puntualitzar que, "per agilitat i per coordinació creiem que aquesta era la fórmula més intel·ligent perquè els departaments es puguin dedicar al que realment ens importa com a municipi que és el control i la fiscalització de les activitats. A partir d'aquí, la potestat sancionadora la tindrà la Generalitat que és qui farà la gestió. A més, dins d'aquest conveni s'inclourà un control a posteriori dels expedients que es vagin enviant. Hi haurà un retorn i uns resultats. Fins ara, en molts casos els expedients no arribaven a la finalització de la seva tramitació i ha pogut generar una sensació d'una certa laxitud de l'administració. Seguirem assumint el control, però cedim la tasca de gestionar les sancions".