Informació general

Un grup d'estudiants internacionals treballen aquests dies en el camp de treball de la vil·la romana de la Llosa

Per Judit Pinazo



El grup d'estudiants ahir al matí treballant en les excavacions de la vil·la romana de la Llosa
Dilluns van arribar a Cambrils els joves del segon torn del camp de treball a la vil·la romana de la Llosa. En aquesta ocasió han vingut un grup de joves d'entre 18 i 30 anys, provinents d'arreu del món: Sèrbia, Canadà, Corea, Estats Units, Lituània o Rússia, entre d'altres. Tot i que no tots, alguns dels participants en el Camp de Treball són estudiants d'arqueologia. Recordem, que el primer torn va finalitzar el passat 15 de juliol i hi van participar un total de 25 joves d'entre 14 i 17 anys, provinents de tot Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona, però també de Girona i un participant del País Basc.

Aquest segon torn divideix la jornada en dues parts. Al matí es fa la sessió tècnica, entre les 08:30 i les 13:30 hores, on es treballa,  tal i com explicava ahir en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital la directora del camp de treball d'arqueologia de la Llosa per la Fundació Pere Tarrés –Susi Cerveró–, la part més tècnica, la d'excavació, mentre que a la tarda els joves realitzen activitats culturals i lúdiques pel municipi.

Les excavacions

De la mateixa manera que va fer el primer torn, el grup de joves internacional realitza els treballs d'excavació a la zona nord del jaciment, anomenada "sector 3000". En aquesta zona van aparèixer l'any 2004 restes constructives fins llavors desconegudes i que en una campanya prèvia realitzada en les darreres setmanes del passat mes de juny, s'ha pogut ampliar encara més aquest front de recerca al jaciment. Tal i com explicava ahir l'arqueòleg i director de les excavacions -Josep Francesc Roig- , el que s'està fent aquest dies és excavar els nivells de fonamentació de l'àrea 3000 "l'any passat es van excavar els nivells d'enderroc i d'incendi i ara estem excavant els nivells fundacionals, que vol dir el nivell exacte en que es va construir aquest edifici". Segons Roig, gràcies a l'excavació de l'any passat es coneix que l'edifici es va construir a mitjans o finals del segle II d.c. "les excavacions d'aquests dies, on hem trobat restes de ceràmica, és una prova més que l'edifici va ser construït al tercer terç del segle II d.c.".

Segons l'arqueòleg, per la planta de l'edifici, que està delimitada se sap que la casa tenia un pati central, on l'accés es feia pel costat sud,  mentre que pel costat est, nord i oest sembla ser que hi havia una sèrie d'estances que donaven al pati central. També s'han trobat una serie de vessaments de columna, que  indiquen  que probablement en l'edifici hi hauria un porticat interior, que faria d'aïllant climatològic per accedir a les habitacions.

Segons Roig les habitacions podrien estar relacionades amb una zona de magatzem o amb una zona de vivenda d'esclaus, tot i que encara no és segur. El que sí se sap segur és que l'habitatge era un lloc d'ús, on s'hi vivia, sense poder encarar determinar els usos que se li van donar a les habitacions.

En les excavacions també s'han trobat ossos d'animals, caragols marins, terrestres, fragments d'àmfores, monedes, una agulla d'os que s'utilitzava pel cabell, bronze, ferro, plom i ceràmica fragmentada. De la ceràmica que s'ha trobat es podran reconstruir un parell de gerres de l'època romana.

Comenta aquest article