Cultura

La filla del pintor Josep Guinovart fa una visita guiada a l'exposició "Terra i memòria" de la Sala Àgora

Per Judit Pinazo



Maria Guinovart, a l'esquerra de la imatge, ahir en un moment de la visita guiada a l'exposició "Terra i memòria"
Ahir al migdia es va realitzar una visita guiada per l'exposició de Josep Guinovart "Terra i memòria", una de les exposicions itinerants de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) que des del passat 5 de juliol es pot veure a la Sala Àgora de l'Ajuntament.

La visita, que va comptar amb un públic molt reduït, va anar a càrrec de Maria Guinovart, directora del centre d'obra gràfica Guinovart i filla del pintor. La visita va ser molt didàctica i va consistir en l'explicació de les diferents tècniques que es poden veure a l'exposició: gravats, litografies i serigrafies. Segons Maria Guinovart, l'objectiu de la visita era donar les claus necessàries perquè la gent quan vegi un quadre pugui identificar quina tècnica s'ha utilitzat. Guinovart explicava ahir que detectar les diferències entre litografia i serigrafia a simple vista resulta més complicat, i és molt més fàcil si es pot tocar, per això en la visita d'ahir va  portar una planxa de litografia i una planxa de gravats perquè els assistents poguessin tocar-les i veure les principals diferències entre les dues tècniques.

"Terra i memòria"

L'exposició està formada per una extensa mostra de gravats en els quals l'autor hi exposa la seva particular visió sobre els elements de la natura, el camp, la terra o el mar. Segons explicava ahir Maria Guinovart, aquesta exposició de la CAM vam voler que reflectís el missatge del seu títol, memòria i terra, és a dir que hi haguessin obres que fessin referència a la terra i la memòria de Guinovart, que habitualment solen ser els colors blaus de Castelldefels on viu el pintor i els torrats en referència a la terra d'Agramunt on va viure durant els anys de la Guerra Civil. Segons Maria Guinovart, no només hi ha la presència de la terra i de la memòria, sinó que també es poden veure diferents disciplines de l'obra gràfica com són gravats, litografia i serigrafia.

L'autor, segons la seva filla, té una relació força estreta amb el municipi perquè hi té coneguts i el visita sovint. La CAM va demanar a Guinovart si podia anar a la inauguració, però com que no hi va poder assistir va decidir fer una visita guiada.

Josep Guinovart és un dels màxims exponents de l'art contemporani espanyol i tot un referent a nivell internacional. Des d'un primer moment, la seva obra ha estat lligada al grup Dau al Set, i posteriorment va ser un dels fundadors del grup Tahull, juntament amb Jaume Muxart, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats. Ha realitzat pintures murals, decoracions teatrals, cartells, il·lustracions i collages en què hi incorpora elements molt heterogenis. Josep Guinovart es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis de la Llotja de Barcelona, i una beca de l'Institut Francès li va permetre viatjar l'any 1952 a París, on va poder conèixer les obres de Matisse i Cézanne, entre d'altres, i diferents moviments artístics de l'època com el cubisme.

L'exposició "Terra i memòria", instal·lada a la Sala Àgora de l'edifici consistorial, es podrà visitar fins al proper 1 de setembre.

Comenta aquest article