Cultura

Presentació

L'artista Roser Coma presenta el llibre «Hug, el Tió», una història sobre els valors més importants de la vida

El projecte i la idea original és de la Roser, qui també s'ha fet càrrec de les il·lustracions del conte; el text és obra del guionista i director de cinema Xavier Berraondo

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del conte de Roser Coma a la llibreria Torrevisca, el passat 23 de desembre
Un moment de la presentació del conte de Roser Coma a la llibreria Torrevisca, el passat 23 de desembre | Cedida

L'artista cambrilenca Roser Coma va presentar, el passat 23 de desembre a la llibreria Torrevisca, el seu conte titulat "Hug, el Tió". Ho va fer davant d'un nombrós públic molt jove que va poder conèixer de prop la història de l'Hug, un pi negre que arriba a ser un Tió de Nadal. "Vaig pensar el nom d'Hug perquè en anglès vol dir abraçada. El rerefons de la història és el rol que té cadascú en aquesta vida. Moltes vegades, com li passa a l'Hug, estem ancorats en un mateix espai, en un mateix context i no ens adonem que la vida sempre ens sorprèn i ens dona propostes i camins que potser no entenem, però que al final ens compensa i ens ensenya que tenim el valor de ser únics i especials; tot passa per alguna cosa i l'espai i el moment en què estem és el millor per arribar a realitzar-nos" ha explicat Roser Coma a revistacambrils.cat. De fet, la idea "és ensenyar els nens a tenir paciència; avui en dia estan acostumats a que premen un botó i tenen totes les respostes i molts inputs i, tot al moment. Cal que aprenguin que tot té un procés i un temps".

El guionista i director de cinema, Xavier Berraondo, s'ha fet càrrec del text

"M'encanta transmetre la tendresa i la simplicitat de les coses a través de la línia i d'alguna taca de color sense grans ombres ni grans realismes i que transmeti l'estima, l'amor, la dolçor. També m'agrada que els personatges siguin simpàtics i les cares alegres"

El projecte i la idea original és de la Roser, qui també s'ha fet càrrec de les il·lustracions del conte. Són unes il·lustracions, tal com ella defineix, "senzilles, directes i que arribin. Sobretot, en els meus dibuixos m'encanta transmetre la tendresa i la simplicitat de les coses a través de la línia i d'alguna taca de color sense grans ombres ni grans realismes i que transmeti l'estima, l'amor, la dolçor. També m'agrada que els personatges siguin simpàtics i les cares alegres; és el meu estil i tarannà. La senzillesa és el tot, amb colors càlids i molts detalls". Per tal d'escriure la història del conte, la Roser va poder contactar amb Xavier Berraondo, guionista i director de cinema i de sèries de televisió. "Li vaig plantejar al Xavier –qui ja ha escrit diferents obres– i va accedir de seguida. Li va semblar una bona idea, vam fer diferents versions i d'entre totes i amb algun retoc va brollar el conte que s'ha editat. Jo volia transmetre el sentiment de saber veure allò que la vida t'aporta, saber esperar, tenir paciència i donar importància al procés perquè d'allí ve l'aprenentatge. També volia transmetre l'amor per la natura. Tot va anar rodat i el Xavier va captar perfectament el meu concepte; estic molt satisfeta amb el resultat. El projecte va ser molt fluid". 

"El conte ha fluid com l'aigua, vibra amb una energia molt bonica i això es transmet"

A més, pel que fa al disseny gràfic i a la maquetació, la Roser va contactar amb la Carla que també va accedir i es va sumar a la iniciativa. "Tot va ser un seguit de situacions positives; va sortir tot molt rodat, molt autèntic i d'una forma molt natural... També estic molt contenta amb l'acceptació i el suport rebut per part de la llibreria Torrevisca; fan una tasca molt important donant suport a la gent que tenim il·lusió en crear i mostrar el nostre projecte amb l'objectiu de transmetre uns valors als infants. Va ser una oportunitat molt bonica i els agraeixo molt com es van involucrar amb mi. El conte ha fluid com l'aigua, vibra amb una energia molt bonica i això es transmet".

"El meu objectiu és intentar que el lector es posi dins del conte"

Pel que fa a l'edat de lectura del conte, la Roser explica que va dels 0 als 111 anys. "Els més petits necessiten d'un adult per interactuar i per explicar la història, però ells també poden veure les il·lustracions. I pel que fa als adults, també es poden recrear en la història i treure l'infant que tots portem dins. El meu objectiu és intentar que el lector es posi dins del conte".

Aquest és el primer conte que publica l'artista cambrilenca quant a idea original i il·lustracions, tot i que ja havia il·lustrat altres contes i projectes. Ara, es troba immersa en un altre conte que, si tot va sobre el previst, podria sortir a la llum per Sant Jordi.

Roser Coma amb la Pili i l'Ernestina, les propietàries de la llibreria Torrevisca (foto: Cedida)

 

Comenta aquest article