Informació general

Construcció

Cambrils lidera el rànquing de municipis de la demarcació tarragonina on es van fer més obres noves durant l'any 2022

L'habitatge residencial nou va créixer especialment a les poblacions de Cambrils, Salou i Calafell; i va baixar significativament a Reus

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'uns blocs en construcció a la zona de Ponent
Imatge d'arxiu d'uns blocs en construcció a la zona de Ponent | Berta Ruiz

El sector de la construcció a les comarques de Tarragona afronta aquest 2023 amb optimisme després de les dades de l’any passat, molt positives i amb una clara tendència de recuperació segons l’informe elaborat pel Gabinet Tècnic del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT).

Aquest indica que l’activitat professional dels arquitectes tècnics i enginyers d’edificació a Tarragona es va incrementar un 13% al llarg de l’any 2022 i respecte l’any anterior. Aquests són uns valors de recuperació similars ja als anteriors al 2008, una dada molt significativa. L’any passat, el nombre d’habitatges nous visats a la zona de la nostra demarcació vas ser de 1.202, dada que representa més d’un 30 % respecte al 2021 i que, en conjunt, implica més de 160 milions d’euros d’inversió.

Cambrils lidera el llistat on es van fer més obres noves

L’habitatge residencial nou va créixer especialment a les poblacions de Cambrils, Salou i Calafell; i va baixar significativament a Reus, ciutat que l’any 2021 havia crescut de forma notable. Amb dades més concretes, Reus va passar de 180 obres noves al 2021 a només 40 al 2022. Tarragona ciutat va créixer lleugerament passant de 63 a 86. Cambrils lidera el llistat dels municipis on es van fer més obres noves passant de 54 a 193. La segona plaça d’aquest rànquing l’ocupa Calafell, seguit de Salou.

En conjunt, és destacable dir que l’obra nova residencial s’ha recuperat de la caiguda sobtada produïda al 2020 per la crisi sanitària. La recuperació, tant en nombre d’obres com en nombre d’habitatges, es realitza de manera sostinguda i no s’aprecien possibles efectes inflacionistes de moment.

Per tipologia de construcció, la realitzada en bloc puja més d’un 42% respecte 2021, mentre que en l’habitatge unifamiliar se supera lleugerament el 18%. L’autopromoció, tot i créixer menys que la construcció en bloc, va ser molt rellevant l’any passat amb un total de 411 nous habitatges.

La rehabilitació augmenta de nou

Cal destacar també que al llarg de l’any passat, la rehabilitació va augmentar un 4,8 % ja que es van fer més d’un miler d’obres amb una inversió global de 46 milions d’euros.

Aquests valors superen els obtinguts el 2008 i les previsions d’una forta inversió pública al 2023 fan preveure uns resultats millors de cara al proper any.

Per municipis, Tarragona, Reus i Cambrils continuen al capdavant dels 10 municipis més actius, amb uns resultats similars als de 2021, excepte en el cas de Tarragona que passa de les 160 obres a les 131 al 2022. Resultats similars als de l’any passat presenten també els municipis de Calafell, Cunit, El Vendrell o Mont-roig del Camp.

L’Apunt

Activitat professional en alça

L’activitat per al professionals de l’arquitectura tècnica a la nostra demarcació puja per sobre del 12 %, respecte l’any 2021. L’any passat gairebé el 42% del treballs d’arquitectes tècnics i enginyers d’edificació van ser certificats d’habitabilitat.

Dels resultats es desprèn una dada especialment significativa que és la pujada dels CEE (certificats d’eficiència energètica) i les ITE (inspecció tècnica d’edificis) des de l’estiu de 2022, quan es van obrir les sol·licituds per a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges dins dels ajusts europeus coneguts com a Fons Next Generation.

Un altre factor cada vegada més important és el pes sobre el conjunt de les intervencions que realitzen tècnics de fora de la província, a Tarragona. Aquest valor creix de forma sostinguda des del 2019. En poc més de 10 anys s’ha passat d’un 4-5%, a més d’un 28% al 2022 d’intervencions realitzades per tècnics de fora de la demarcació.

Comenta aquest article