Societat

Investigació

El cambrilenc Gerard Baquer participa en un estudi de la Harvard Medical School sobre el creixement de les cèl·lules tumorals

Gerard Baquer, de 29 anys, ha participat en un estudi liderat per la Harvard Medical School, que ha identificat una manera en què les cèl·lules tumorals poden desactivar el sistema immunitari

Per Berta Ruiz

Imatge del cambrilenc Gerard Baquer
Imatge del cambrilenc Gerard Baquer | Cedida

El cambrilenc Gerard Baquer Gómez –investigador del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la Universitat Rovira i Virgili– ha participat en un estudi, liderat per la Harvard Medical School, que ha identificat una manera en què les cèl·lules tumorals poden desactivar el sistema immunitari, permetent que el tumor creixi sense control. La recerca, provada principalment en ratolins i publicada a la revista Science, mostra que les cèl·lules tumorals amb una mutació particular alliberen una substància química, un metabòlit, que debilita les cèl·lules immunitàries properes, fent-les menys capaces de combatre cèl·lules cancerígenes. De fet, quan el càncer apareix a l’organisme, el procés comença amb el creixement de cèl·lules tumorals, que augmenten de mida i es divideixen ràpidament i que, eventualment, comencen a estendre’s, segons informa el diari digital de la URV.

Treball al laboratori Agar Lab del Brigham and Women's Hospital de Boston

El cambrilenc, de 29 anys d'edat, ha donat més detalls a revistacambrils.cat de la seva aportació en aquest estudi. En els últims quatre anys ha fet la tesi doctoral al Departament d'Enginyeria Electrònica de la URV i, la setmana passada va presentar la seva tesi, convertint-se ja en doctor. En aquest temps, Baquer ha treballat amb el desenvolupament de software per processar dades de MSI (Mass spectrometry imaging), que és una tècnica analítica. Com a part del seu doctorat, fa un any i uns mesos, es va traslladar al Brigham and Women's Hospital –associat a Harvard Medical School– i, concretament, treballant al laboratori Agar Lab, un laboratori en el què utilitzen aquesta mateixa tècnica per estudiar tumors. Segons ha detallat Baquer, "des de que vaig arribar he estat integrat en aquest laboratori com la persona de referència i l'únic en el tractament de les dades per tal de fer l'anàlisi estadístic. Hem anat publicant molts articles i, en aquest darrer –que potser ha tingut més impacte i ressò–, la meva contribució individual sobretot es va centrar en el registre de les imatges que nosaltres obteníem amb MSI (Mass spectrometry imaging). Són unes imatges que marquen la distribució de diferents proteïnes d'interès i, en concret, les CD8".

"Les seves troballes revelen informació clau sobre com els tumors desactiven el sistema immunitari"

Segons un article publicat pel diari digital de la URV sobre aquest estudi, "les seves troballes revelen informació clau sobre com els tumors desactiven el sistema immunitari i destaquen el paper dels metabòlits del tumor en aquest procés. Els resultats d’aquest treball també assenyalen el paper essencial que juga l’àrea al voltant del tumor en el creixement del càncer. Si els seus resultats s’aprofundeixen en futures investigacions, podrien ajudar la comunitat científica a desenvolupar teràpies millors i més dirigides per tractar càncers el creixement dels quals és impulsat per aquest mecanisme".

Comenta aquest article