Informació general

El sector del càmping reclama accelerar el procés de modificació de l'actual reglamentació dels càmpings

Per Judit Pinazo



Joan Carles Vilalta, al centre de la fotografia, va visitar divendres el càmping Cambrils Park
Divendres al migdia el director general de Turisme de la Generalitat –Joan Carles Vilalta– va realitzar una visita a diferents càmpings de la Costa Daurada, amb l'objectiu de conèixer de prop el sector campista i la seva realitat. Després de passar pel càmping Mont-roig, va aturar-se a Cambrils per visitar el càmping Cambrils Park. A la seva arribada, el van rebre el director del càmping –Xavier Blasi– i els principals membres de la direcció del càmping, entre ells el seu fundador –Esteve Blasi–. Vilalta realitza aquesta visita a la Costa Daurada després que la setmana passada ho fes en càmpings de la Costa Brava amb el mateix objectiu.

Codi del Turisme de Catalunya

Després d'haver visitat dos càmpings de la Costa Daurada, Vilalta, en la seva estada al Cambrils Park, afirmava que els càmpings d'aquesta demarcació són d'una gran qualitat.  De fet, segons Vilalta, aquest és un dels sectors que rep un major nombre de turistes cada any i que a nivell internacional "els càmpings catalans gaudeixen d'un gran reconeixement".

Un dels aspectes que actualment afecta el sector dels càmpings és la modificació de la reglamentació dels càmpings, que data de l'any 1982 i que des d'aleshores no s'ha modificat i ha quedat molt desfasada. Aquest és un dels temes que amb major insistència es reclama des del sector del càmping. Segons va anunciar Vilalta divendres, des de la Generalitat s'està treballant en l'elaboració d'un codi de turisme de Catalunya, ja que actualment, segons Vilalta, "hi ha un ventall de reglamentacions turístiques que afecten tot un seguit de sectors, això considerem que és una qüestió de tècnica jurídica que comporta un cert desgavell". Per altra banda, la Generalitat preveu modificar alguns articles de la Llei de Turisme, per tal que sigui coherent amb les realitats actuals del sector i unificar així tota la reglamentació.

Una reglamentació obsoleta

Tal i com explicava Xavier Blasi divendres, una de les principals necessitats del sector del càmping és que es tiri endavant la nova reglamentació del sector, ja que l'actual està obsoleta. Blasi posava com a exemple, que la reglamentació contempla la determinació de quantes cabines telefòniques es necessiten per cada número de parcel·les "aquest és un aspecte, que avui en dia, amb el telèfon mòbil, ha quedat caducat, però per altra banda, la reglamentació no parla de la necessitat que els càmpings tinguin Internet, o que tinguin zones de Wi-Fi, que és realment el que es necessita actualment".

Un altre dels aspectes que ressalta Blasi és la necessitat d'adaptar els càmpings a les noves tendències. Avui en dia el bungalou és un producte que ja està consolidat, que té molta demanda i la normativa en aquest aspecte no ha evolucionat. Actualment només el 30% de les parcel·les d'un càmping es poden destinar a l'ús de bungalou o mobil home, mentre que en d'altres comunitats, directament competidores amb el sector del càmping català, com Aragó o València, l'ús d'aquest tipus d'allotjament ja se situa en el 50%; "nosaltres volem que s'augmenti aquest percentatge", afirmava Blasi.

Segons Blasi cal que es distingeixi entre les diferents tipologies de càmping actuals, el càmping residencial, el turístic i el de bungalous, per tal de donar una major sortida i oportunitats al sector del càmping; "no és un problema sinó una necessitat d'adaptar-se als canvis, no es poden demanar coses que avui no són necessàries i que en canvi no ens en deixin fer d'altres de les quals tenim molta demanda però no podem ofertar".

Sector estancat

Segons Blasi, el sector del càmping es troba actualment estable, "és un sector que no creix, ja que no podem ofertar més places de les que hi ha". El director del Cambrils Park afirmava que actualment no es fan càmpings nous, però tampoc creix la venda de caravanes, ni la de tendes. Tot i això, Blasi assegura, que el sector del càmping funciona, prova és que el Cambrils Park té a hores d'ara una ocupació de gairebé el 100% durant tot l'estiu. Però aquesta ocupació només es produeix durant un període molt curt de l'any de 30 o 40 dies de temporada alta "i amb això no es pot viure". Per això des del sector es reclama la urgent modificació de la reglamentació dels càmpings per tenir més ocupació durant la temporada baixa i "això s'aconsegueix amb aquest tipus d'allotjament com el bungalou o el mobil home, que permet que la gent pugui venir al càmping sense una caravana o sense la tenda i es pugin allotjar per exemple durant caps de setmana o estades curtes, d'una forma més còmoda". Segons Blasi, aquesta modificació i un major impuls a l'aeroport de Reus i la millora de les connexions per carretera "afavoriria la desestacionalització de la temporada".

Comenta aquest article