Societat

Xerrades

Sergi Saladié: «La crisi energètica que ara patim globalment és una qüestió estructural que ve de molts anys enrere»

Ahir a la tarda, al Centre Cultural, es va encetar el cinquè cicle de xerrades "Cambrils Pensa. Xerrades per entendre el món", organitzat per les associacions del Banc del Temps i l'ACTE

Per Berta Ruiz

Sergi Saladié, a l'esquerra de la imatge, acompanyat de Salvador Matas i Montse Mañé de l'ACTE i el Banc del Temps
Sergi Saladié, a l'esquerra de la imatge, acompanyat de Salvador Matas i Montse Mañé de l'ACTE i el Banc del Temps | Berta Ruiz

Ahir a la tarda, al Centre Cultural, es va encetar el cinquè cicle de xerrades "Cambrils Pensa. Xerrades per entendre el món", organitzat per les associacions del Banc del Temps i el Club de Cinema ACTE de Cambrils. Aquesta primera xerrada del programa portava per títol "Sense energia. Per què està passant el que està passant?" que va anar a càrrec de Sergi Saladié, doctor en Geografia i professor de la URV. També es preveia la participació del doctor en Física Teòrica i investigador del CSIC, Antonio Turiel, però finalment, no hi va poder acudir per motius laborals.

Abans d'iniciar la seva xerrada, Sergi Saladié va atendre a revistacambrils.cat i va apuntar algunes pinzellades sobre aquest tema. Segons va dir: "mostrarem dades per explicar que, aquesta crisi energètica que, ara globalment, la major part de la societat del primer món comencem a veure, no és d'aquests últims mesos ni de l'últim any. Desmuntar la idea que arran de la crisi d'Ucraïna hagi petat tot, sinó que aquesta és una questió estructural que ve de molts anys enrere. Fins i tot, hi ha gent que la preveia fa més de 50 anys; no s'ha fet res socialment per preparar aquest moment i ara és molt probable que haguem de fer moltes coses en molt poc temps si no volem que això acabi d'una manera caòtica, desordenada i no gaire agradable. Hi ha alternatives".

"Cal decréixer, enfortir la comunitat i relocalitzar"

Tal com va apuntar Saladié, "per fer front a aquesta situació el primer que cal és decréixer –ara ja es comença a posar damunt de la taula–, en segon lloc cal enfortir la comunitat perquè d'això no ens en sortirem de forma individual –individualment està bé fer coses però si no ho fem col·lectivament no farem res– i, tercer, sobretot relocalitzar moltes de les qüestions que, gràcies a una energia abundant i barata durant molts anys, ens ha ofert productes com roba o menjar arribats de centenar de milers de quilòmetres. Cal relocalitzar molts d'aquests béns, serveis i recursos que ja els havíem fet aquí: el menjar, la roba... Això també és una oportunitat per refer la societat i també una oportunitat econòmica. No tot és un drama: tancaran algunes fàbriques però també se n'hauran de crear d'altres".

"Les energies renovables són una part de la solució, però no tota"

Dins d'aquest ventall d'alternatives, "les energies renovables són una part de la solució, però no tota" va afirmar Saladié. "Ara, tota l'aposta de la política pública es dirigeix de forma decisiva a la implementació de les energies renovables per a producció d'electricitat, però l'electricitat no ho és tot; només és una part del consum que tenim. Hi haurà coses que no es podran electrificar i si, a més, aquesta implantació de les energies renovables es fa de forma industrial com s'està fent ara –amb grans polígons o grans projectes eòlics– això no és positiu per al conjunt de la societat; acaba beneficiant només uns quants".

Comenta aquest article