Mes de la Galera
"Galeres en viu", una oportunitat per conèixer l’art de pescar el crustaci més emblemàtic de la cuina cambrilenca
Una vintena de persones visiten les instal·lacions de la Confraria de Pescadors per saber com el crustaci arriba del mar a la llotja
Cambrils celebra durant tot aquest febrer el Mes de la Galera, una campanya gastronòmica que enguany ha arribat a la seva 18a edició. Més enllà dels menús que es poden degustar en 24 restaurants, també es poden gaudir d’activitats com "Galeres en Viu", una visita guiada a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors.
El passat divendres a la tarda, una vintena de persones van poder conèixer l’art de pescar aquest crustaci que s’ha convertir en un dels ingredients més destacats de la cuina cambrilenca. El pescador Alexis Domènech va ser l’encarregat d’explicar com arriba la galera del mar a la llotja. "La galera s’agafa a prop de la costa, al Delta de l’Ebre és al lloc on més se n’agafa", va expressar.
El cambrilenc també va comentar que el crustaci es pesca amb el mètode d’arrossegament - a Cambrils s’ha passat de les 40 barques d’arrossegament que hi havia als anys 80 a 9- i que ara és l’època més idònia per afagar-ne perquè és quan està més ouat. "Se n’agafa tot l’any però ara és el moment òptim", va dir.
Una altra curiositat estava relacionada, precisament, amb les Jornades de la Galera que aquest 2023 ha canviat de format. Domènech va afirmar que, quan es van proposar fer aquestes primeres jornades ara fa vint anys, no va acabar de convèncer als restauradors cambrilencs. "El 90% ens deia que on anàvem amb la galera, que no s’hi podia fer res, i ara mengem crispetes de galera i altres elaboracions sorprenents", va manifestar el pescador, que va dir que, per ell, una de les millors receptes és les galeres fregides. "Si tenim un bon oli i una galera es pot fer una fregida boníssima, no necessitem res mes", va apuntar.
En aquesta visita es va projectar un vídeo de la Confraria de Pescadors de Cambrils on s’explicaven els tres mètodes de pesca (arrossegament, llum i arts menors) i els visitants també van poder veure en directe la classificació de productes, l’etiquetatge i la subhasta on els compradors podien comprar el marisc i el peix acabat de pescar.
L’activitat es tornarà a fer els propers divendres 17 i 24 de febrer. Per poder fer aquesta visita guiada cal fer l’inscripció al correu peconomica@cambrils.org o trucar al telèfon 977 79 46 79.
L’Apunt
Menús fins els 26 de febrer
El Mes de la Galera s’allargarà fins el 26 de febrer. En aquesta edició els restaurants han pogut escollir entre dues opcions a l’hora de fer els plats amb la galera com a producte estrella. Per una banda, oferir el menú a preu tancat com s’ha fet sempre en el format de jornades i, per l’altra, fer només un plat dedicat al crustaci. Aquesta fórmula s'aplicarà també en els mesos gastronòmics dedicats a la carfoxa, el romesco i la tonyina, aquest darrer el nou ingredient que s'ha inclòs al calendari.
Els establiments que fan el menú són: Al Punt, Barabar, Bec d’Or, Brisas de Mar, Casa Macarrilla 1966, Casa Port, Club Nàutic Cambrils, Confraria del Port, Del Mar, Denver, El Capi, Germans Miquel’s, Les Barques, Les Fonts, l’Escandall, Maset, Montserrat, Rincón de Diego i Taberna Lekeitio. Per la seva banda, l’Acuamar, Bar del Pòsit, Miramar, Restaurant El Pòsit i Vora ofereixen als seus clients un o dos plats principals elaborats amb galera. Els preus van des del 10,50 euros (un sol plat) a 60 euros (el menú complet).