Educació
Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes: «Som a l'any 2023 i la regla segueix envoltada de molts mites i de vergonya»
La consellera Tània Verge, va ser ahir a l'Institut-escola Joan Ardèvol per veure com es posava en marxa el taller formatiu "La meva regla, les meves regles", destinat als alumnes de 3r d'ESO
L'Institut-escola Joan Ardèvol és un dels centres que participa a l'acció "La meva regla, les meves regles" que té com a objectiu el de formar en educació menstrual als adolescents de 3r d'ESO i facilitar-los productes menstruals reutilitzables. Ahir al matí, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va ser al centre cambrilenc per mantenir un contacte amb els responsables del centre i donar el tret de sortida al taller que es va realitzar i que van impartir una infermera i una llevadora. "La meva regla, les meves regles" forma part del Pla d'Equitat Menstrual que impulsa el departament d'Igualtat i Feminismes, i compta amb la implicació de tres departaments més: Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Educació i Salut, amb l'objectiu de garantir el dret a l'equitat menstrual a tot el país, promoure l'educació menstrual i facilitar l'accés als productes menstruals reutilitzables.
El projecte "La meva regla, les meves regles" arriba, aquest curs, a un total de 85.500 alumnes en unes sessions formatives sobre educació menstrual que duen a terme llevadores de les unitats d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i les infermeres del Programa Salut i Escola (PSiE). A més, el tercer trimestre del curs es repartirà un estoig amb productes menstruals reutilitzables (una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela) a 41.738 noies i persones menstruants d'entre 14 i 15 anys. En una primera fase del projecte "La meva regla, les meves regles" - que es va desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2021-2022 - es va arribar a 24 centres educatius mentre que aquest curs s'arribarà a un total de 1.120 centres educatius de Catalunya.
Tània Verge: "Som poc conscients de l'impacte ecològic que tenen els productes com compreses i tampons"
Tània Verge va argumentar el sentit d'aquesta campanya destinada als adolescents, "som a l'any 2023 i la regla segueix envoltada de molts mites i de vergonya. Una vergonya que fa que encara es passin les compreses i els tampons d'amagat, que els faci vergonya davant la classe. Mites com que és normal que la regla faci mal quan no hauria de ser així. A banda, som poc conscients de l'impacte ecològic que tenen els productes com compreses i tampons i, també, dels riscos que tenen per la salut alguns d'aquests productes". La consellera d'Igualtat i Feminismes encara hi va afegir més arguments, "hi ha un altre element encara i és que una de cada cinc dones d'aquest país ha tingut dificultats econòmiques per accedir als productes menstruals". La consellera, a més, va voler emmarcar aquesta acció en "la transformació feminista a l'interior del Govern de la Generalitat impregnant de lila els pressupostos del conjunt del govern".
9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables a l'any
El Pla d'Equitat Menstrual, que es presentarà properament, inclou una seixantena d'accions adreçades a d'altres col·lectius i àmbits, per garantir que les dones puguin tenir cura de la seva salut menstrual. En aquesta línia, el mes de juny passat ja es va iniciar el repartiment de productes menstruals reutilitzables a dones ateses a la xarxa d'atenció a les violències masclistes. A Catalunya, es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables a l'any, que suposen uns 750 milions de productes menstruals d'un sol ús. Al llarg d'una vida fèrtil (uns 40 anys) es poden arribar a generar aproximadament 180 kg de residus, que serien 4,5kg l'any. Amb compreses de roba reutilitzables es generarien només 2,4 Kg de residus al llarg de la vida fèrtil. La copa menstrual pesa només 4,8 grams i pot arribar a durar fins a deu anys, per tant, no s'arribaria a 50 grams en total.