Informació general

Banyistes voluntaris recullen 100 quilos de deixalles en menys de dues hores a la platja del Regueral

Per Judit Pinazo



Dos voluntaris recollint deixalles ahir al matí a la platja del Regueral
Ahir al matí entre les 10 i les 12 hores la ONG Mediterrània Centre d'Iniciatives Ecològiques va organitzar a la platja del Regueral una jornada de neteja de la platja i de sensibilització social.

En la jornada hi van participar desinteressadament 25 persones que a banda de recollir les deixalles que trobaven per la platja van col·laborar també en repartir tríptics informatius i cendrers de platja. El president de Mediterrània -Ángel Juárez- es mostrava ahir molt satisfet de la bona voluntat que va mostrat la gent de la platja. Segons Juárez, l'objectiu d'aquests tipus d'activitats no és netejar la platja, sinó sensibilitzar als banyistes de la importància que té mantenir en bon estat i neta la platja.

A la platja del Regueral en menys d'una hora i mitja es van recollir sis bosses de brossa plenes, el que suposa uns 100 quilos de deixalles. Segons explicava Juárez, com és habitual en la majoria de platges s'han trobat moltes burilles, molts plàstics, i moltes anelles d'aquelles que porten les ampolles i llaunes de refrescos. Tot i que cada nit passen les màquines de la neteja per la platja, hi ha moltes deixalles  que queden enterrades a la sorra i que les màquines no detecten. Segons Juárez, totes aquestes deixalles tarden molts anys en desintegrar-se i algunes d'elles com les anelles de llaunes de refresc o els precintes d'algunes ampolles poden ser molt perjudicials per la fauna marina. Per exemple, les burilles tarden més de 25 anys en desintegrar-se, les llaunes uns 400 i els vidres més de 1000 anys.

L'objectiu de Mediterrània es el de transmetre el missatge que la millor platja no és la que està més neta sinó la que menys s'embruta, per tal de poder recuperar la qualitat ambiental que tenien abans "no volem platges que siguin piscines amb arena, sinó que volem platges amb posidònies que tinguin vida, on l'ecosistema no estigui totalment alterat i trencat". Segons explicava Juárez, a tot el litoral tarragoní  només s'han trobat dos punts on les platges conservin el seu ecosistema, la punta de la Móra, a tocar de Torredembarra i el Cap de Salou.

Regeneració de les platges

En les jornades de neteja i sensibilització que organitza Mediterrània també s'entrega una enquesta, per saber la procedència dels voluntaris, com veuen la platja, que creuen que es podria millorar i com s'hauria de fer. Un cop finalitzada la campanya es recullen els resultats de totes les enquestes i s'elabora un informe per entregar als Ajuntaments perquè puguin aplicar les mesures necessàries per millorar l'estat de la platja Segons Juárez des de Mediterrània es reclama una major implicació dels ajuntaments "volem que no només es realitzin campanyes de sensibilització, sinó també campanyes de regeneració de les platges perquè tornin a ser el que eren abans, que quan entris a l'aigua a banda de veure's neta es vegin peixos i algues, és a dir vida marina".  Segons Juárez els ajuntament i les conselleries de medi ambient són els encarregats de dissenyar projectes sobre regeneració de platges i cal que comencin a aplicar-los "actualment estan les platges tan degradades que cada vegada resultarà més complicat arreglar-les si es continua així".

Des de Mediterrània també es reclama que els Ajuntaments muntin una paradeta permanent durant l'estiu per fer tasques de sensibilització i informació als usuaris de la platja "els ajuntaments haurien de prendre consciència, de la mateixa manera que munten zones esportives a la platja, que està molt bé, també haurien de tenir gent que informés sobre la necessitat de tenir neta la platja".

Més campanyes

Mediterrània ha realitzat aquest estiu tres campanyes de sensibilització en platges del litoral tarragoní, la del Miracle i la de l'Arrabassada, a Tarragona i ahir al matí la del Regueral. L'any passat la campanya va ser més àmplia, es va fer en 12  platges. El motiu d'aquesta disminució és que enguany no han tingut patrocinadors. De cara l'any que ve, segons Juárez, si arriben a bon port les negociacions, la ONG comptarà amb el suport d'un patrocinador important i es possible que la campanya es pugui fer en moltes més platges. La intenció de Mediterrània és poder fer-ho en 30 o 40 platges.

Comenta aquest article