Societat

Atenció social

La Creu Roja ha atès més de 2.800 persones a la demarcació de Tarragona en el primer any de conflicte a Ucraïna

L’entitat ofereix allotjament, cobertura de necessitats bàsiques, orientació i acompanyament en temes socials, jurídics i administratius a les persones amb protecció temporal

Per Redacció

Atenció de voluntaris de Creu Roja a persones ucraïneses refugiades
Atenció de voluntaris de Creu Roja a persones ucraïneses refugiades | Cedida

Un any després des que escalés el conflicte entre Rússia i Ucraïna, Creu Roja continua atenent a la població afectada a tot el món, ja que la situació humanitària segueix deteriorant-se dràstica i ràpidament, i no s’observa un final proper de les hostilitats. Els enfrontaments continuen provocant víctimes civils, destrucció d'infraestructures i continus desplaçaments de població.

El perill del conflicte bèl·lic, la duresa de l'hivern i la crisi econòmica provoquen una situació humanitària d'extrema gravetat i que les necessitats siguin cada vegada majors. Milions d'ucraïnesos han suportat 12 mesos d'intenses hostilitats, i els habitants de les regions de Luhanska i Donetska porten ja gairebé nou anys de conflicte sense accés adequat a aliments, aigua, atenció sanitària i mental, educació, protecció i altres serveis essencials. S’estima que prop de 18 milions de persones seguiran necessitat ajuda humanitària durant el 2023.

La Creu Roja està fent costat a les persones afectades pel conflicte des del primer moment, a Ucraïna i a la resta d'Europa, incrementant la seva activitat tant en volum com en diversitat d’intervencions. L’entitat ha donat una resposta coordinada i global des de més de 50 Societats Nacionals de Creu Roja de diferents països europeus. En total l’organització humanitària ha arribat a més de 14,8 milions de persones afectades per aquesta situació, dins i fora del país.

Aquest suport inclou des de l'assistència humanitària (aliments, aigua, articles d'higiene, mantes, roba, articles de cuina, estoretes, ajudes econòmiques de butxaca, primers auxilis i suport psicosocial) a l'acompanyament per a facilitar la integració en països d'acollida (allotjament, acompanyament procediments oficials, aprenentatge de l'idioma, mitjans de
vida / empro, etc.) o el restabliment de contactes familiars.

Resposta internacional de la Creu Roja Espanyola

Més de 11,7 milions de persones han rebut ajuda de la Creu Roja Ucraïnesa gràcies a la mobilització del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja per pal·liar les conseqüències del conflicte entre la població afectada.

Des de Creu Roja Espanyola s’han fet diversos enviaments d’ajuda humanitària (concretament, 9.900 mantes, 16.000 tendes, 5.183 kits de cuina, 2.500 kits de descans amb llits i coixins, 10.000 kits de menjar i 6.000 d’higiene), s’han traslladat 18 vehicles de logística, atenció sociosanitària, rescat i telecomunicacions i s’ha contribuït a la compra de 111
generadors elèctrics distribuïts a les regions de Kiev, Lviv i Luhansk, que han permès que 4.450 persones puguin tenir punts de calefacció temporal.

A més, des d’Espanya s’han desplegat un total de 36 persones tècniques sobre terreny, ajudant en tasques com la gestió del voluntariat, la logística, la distribució i potabilització d’aigua, la protecció de gènere, la inclusió social, la cura de la salut o la coordinació de l’ajuda.

Per altra banda, la Creu Roja Espanyola també ha donat suport a la Creu Roja Polonesa en una intervenció per millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de persones desplaçades en aquest país, a la Creu Roja Danesa en la distribució de productes de primera necessitat, allotjament a persones desplaçades i atenció psicosocial, i a la Creu Roja d’Hongria per
desplegar unitats mòbils de salut que donessin suport a l’assistència sanitària de les persones refugiades.

46.500 persones ateses per Creu Roja a Catalunya, 2.800 d’elles a Tarragona

A banda del suport internacional, Creu Roja ha actuat de manera intensa oferint ajuda a les persones desplaçades pel conflicte a Ucraïna que han arribat al nostre país. En total, Creu Roja ha atès un total de 125.023 persones a nivell nacional, proporcionant ajuda en aspectes que van des de l’allotjament i la manutenció a l’acompanyament i orientació jurídica/administrativa, l’aprenentatge de l’idioma, la traducció, el suport psicosocial, l’entrega d’ajudes econòmiques, o la inserció laboral.

L’objectiu principal de l’entitat ha estat preservar la dignitat i la humanitat de totes les persones, procurant la cobertura de necessitats bàsiques i la seva integració al territori a partir de la creació de xarxes amb la societat d’acollida.

A Catalunya un total 46.566 persones han estat ateses per l’organització humanitària des de l’inici del conflicte. Concretament, a la província de Tarragona, Creu Roja ha atès 2.862 persones (un 63% dones i 735 menors) i n’ha allotjat en dispositius d’emergència 2.163 sota el marc del Programa d’Acollida i Integració de la Secretaria d’Estat i Migracions que
gestiona.

Actualment, 566 persones segueixen allotjades sota el paraigües de l’entitat a les comarques tarragonines, de les quals 201 ja es troben residint en allotjaments de manera autònoma. A més, 161 persones han rebut accions per millorar la seva
ocupabilitat i inserció laboral, una de les grans fites de l’acció de Creu Roja després de la primera acollida.

En la primera acollida i assistència a les persones que arribaven de les zones afectades, es va prestar especial atenció a les atencions de primers auxilis, allotjament temporal, lliurament d'aliments, aigua, articles de primera necessitat, assistència sanitària urgent, suport psicosocial, així com targetes SIM de telèfon perquè les persones poguessin mantenir el contacte amb els seus familiars. De la mateixa manera, i de forma paral·lela, la Creu Roja va activar els seus sistemes de detecció de situacions de tràfic.

El febrer del 2022, la Creu Roja va desplegar dispositius d'atenció a Catalunya, Astúries, Cantàbria, el País Valencià, Extremadura i Madrid en primera instància, que més tard es van ampliar gairebé a la totalitat de províncies. Es van desplegar dispositius especials d'acollida als aeroports del Prat (Barcelona), de Barajas (Madrid) i Tenerife Sud (Illes Canàries) i a les estacions de tren de Barcelona-Sants, Figueres-Vilafant i Girona (Catalunya), Atocha i Chamartín (Madrid), Montijo (Extremadura) i Castelló, València i Alacant (País Valencià) per a la primera assistència a les persones refugiades, trasllat a altres ubicacions, o acollida en recursos de la Creu Roja.

Tot això ha estat possible gràcies al suport de 236 persones voluntàries a la demarcació, que s’han mobilitzat per donar resposta a aquesta emergència proporcionant el seu ajut amb tasques com orientació, ensenyament de l'idioma, traducció, acompanyament a recursos educatius i sanitaris, ajuda directa, etc.

Comenta aquest article