Cultura

Orient-Occident de Jordi Savall enceta la 33a edició del Festival Internacional de Música de Cambrils

Per Marcel Blàzquez



Jordi Savall tocant el rubâb, el passat divendres a la parròquia de Sant Pere
El divendres es va iniciar el Festival Internacional de Música de Cambrils, amb el concert Orient-Occident, una proposta del músic Jordi Savall, que amb aquest muntatge realitza una aproximació a la música antiga de diferents cultures i els llaços que s'estableixen entre elles. El concert va apropar al públic la música i els instruments dels cristians, dels jueus i els musulmans que convivien a l'època medieval, així com una aproximació a la Itàlia medieval i també a la tradició musical d'orient.

Les melodies interpretades tenien tres orígens estudiats, investigats o recollits per Jordi Savall, en la seva feina de recuperar músiques antigues i donar-les a conèixer a través de la seva interpretació. En aquest cas es tractava, per una banda, de Las cantigas a Santa Maria, d'Alfons X el Savi, també es van interpretar unes altres peces de tradició italiana que procedien d'un manuscrit italià del segle XIV, conservat al British Museum de Londres i finalment, un altre grup de les peces interpretades eren de tradició oral de diferents localitzacions d'orient.

Quatre parts

El concert, estructurat en quatre parts, on es barrejaven en cadascuna peces de diferents orígens, comptava amb la interpretació del propi Jordi Savall, acompanyat de Driss El Maloumi, Pedro Estevan i Dimitri Psonis. Els quatre músics van oferir un repertori on es van poder escoltar i veure una varietat d'instruments de diferents procedències i alguns d'ells d'una antiguitat considerable. El propi Jordi Savall va realitzar una aproximació didàctica als diferents instruments, explicant el nom, l'orígen geogràfic i les peculiaritats de cadascun, començant pels instruments més antics coneguts, els de percussió, tocats per Pedro Estevan. Va incidir també en un instrument de 72 cordes, el santur, procedent de l'Iran, tocat pel grec Dimitri Psonis, i va parlar de la tradició de l'oud (llaüt) de tradició àrab amb un intèrpret excepcional en aquest concert, el marroquí Driss El Maloumi, que va interpretar una peça tocant només amb la mà esquerra. Un dels instruments presentats més peculiar per la seva antiguitat, ja que data del segle IX la seva arribada a occident des d'Afganistan, va ser el rubâb o rabab, un instrument de corda, tocat amb un arc molt peculiar i arcaic. Jordi Savall utilitzava en aquest concert un rubâb d'uns 500 o 600 anys d'antiguitat.

Aquestes explicacions didàctiques, però, es van veure minimitzades per la manca d'un sistema de megafonia i les aportacions a viva veu dels músics no arribaven amb claretat a tot el públic assistent. La Parròquia de Sant Pere va acollir el concert amb una bona assistència de públic, que va agrair amb un llarg aplaudiment la interpretació dels quatre músics.

Comenta aquest article