Salut
600.000 dones de fins a 29 anys i dones en situació de vulnerabilitat tindran garantit l'accés gratuït als anticonceptius de llarga durada
Els objectius centrals del programa són promoure l’accés a informació de qualitat sobre la pròpia salut sexual i reproductiva i reduir la xifra d’embarassos no planificats
El Govern de la Generalitat va presentar, ahir, el Pla de millora de l’accés als mètodes anticonceptius de llarga durada, una iniciativa impulsada pel Departament de Salut amb la col·laboració d’Igualtat i Feminismes. S’emmarca en el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius i s’inclou dins del Pla de Salut afectiva, sexual i reproductiva del Departament de Salut. Aquest Pla representa un avenç cap a l’accés universal i gratuït a l’anticoncepció i compta amb un pressupost assignat d’1.246.246,53 euros.
Aquest Pla s’ha elaborat amb la participació de la Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia i de la Societat Catalana de Contracepció, juntament amb l’Associació Catalana de Llevadores. En concret, el Pla preveu facilitar gratuïtament l’accés al dispositiu intrauterí (DIU) de coure i a l’implant subdèrmic a dones i persones gestants de fins a 29 anys, a aquelles que hagin realitzat una interrupció voluntària de l’embaràs i a les que es trobin en una situació de vulnerabilitat, ja sigui per causes socioeconòmiques o per situacions de violència masclista. En conjunt, aquests tres col·lectius representen actualment a Catalunya més de 600.000 persones.
Promoure l’accés a informació de qualitat sobre la pròpia salut sexual i reproductiva i reduir la xifra d’embarassos no planificats
Els objectius centrals del programa són promoure l’accés a informació de qualitat sobre la pròpia salut sexual i reproductiva i reduir la xifra d’embarassos no planificats. En el marc de la presentació, el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, ha subratllat que “presentem en satisfacció una mesura que és important i que és referent a Europa com és l’accés, universal i equitatiu de forma progressiva, a les dones i persones amb possibilitat de ser gestants fins a 29 amb una contracepció de llarga durada de forma gratuïta. Es farà als ASSIR, en els 45 que hi ha a tot el territori”, ha dit Balcells, que també ha recordat que l’assessorament sobre l’anticoncepció ha d’incloure, entre altres, informació sobre l’efectivitat dels diferents mètodes, els possibles efectes secundaris, i els riscos i beneficis de cada dispositiu.
Pel que fa a la reducció d’embarassos no planificats, que poden tenir una important afectació en la salut i en el projecte vital d’una persona, la finalitat és en última instància disminuir la xifra d’Interrupcions Voluntàries de l’Embaràs (IVE). La selecció de la població beneficiària del programa respon en bona mesura a aquest objectiu. En primer lloc, més de la meitat de les IVE que es produeixen a Catalunya —amb algunes variacions i pics, entre 19.000 i 20.000 IVE anuals en total— són en dones joves de fins a 29 anys. En segon lloc, està demostrat que, quan les mesures d’anticoncepció s’apliquen després d’un IVE, s’incrementa el seguiment del mètode anticonceptiu i també la satisfacció de la usuària. Per últim, s’entén que en les situacions de vulnerabilitat —escassetat d’ingressos, patir violència masclista o altres situacions— poden ser especialment rellevants dues de les característiques dels mètodes que s’han prioritzat: la seva efectivitat a llarg termini i el fet que terceres persones només en puguin tenir coneixement si la usuària desitja comunicar-ho.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha destacat durant la presentació del pla que “els drets sexuals i reproductius són drets humans, i s’han de poder gaudir sense cap tipus de discriminació, com la que suposen les barreres socioeconòmiques”. La consellera Verge ha remarcat que “el dret al propi cos passa per poder fer efectives les pròpies decisions”. “A més de l’àmplia cobertura de col·lectius amb què s’inicia el desplegament del Pla, l’accés universal a l’anticoncepció de llarga durada en un període de quatre anys fa que Catalunya sigui un cop més capdavantera en la garantia dels drets sexuals i reproductius”, ha conclòs.
Educació en sexualitat en l’àmbit educatiu
En paral·lel a la millora de la informació i la reducció dels embarassos no planificats, el pla detalla dos objectius addicionals de caire més transversal. D'una banda, el programa vetlla perquè la promoció de l’ús de mètodes de llarga durada no disminueixi l’ús del preservatiu, reducció que podria traduir-se en un augment de la incidència i prevalença de les infeccions de transmissió sexual. Per això, fa referència a diverses iniciatives i estratègies de prevenció. En particular, esmenta l’educació en sexualitat en l’àmbit educatiu, la sensibilització dels equips professionals de salut i la promoció de l’accés a anticoncepció d’última generació. D’altra banda, el Pla inclou també accions formatives i de suport als equips professionals per facilitar la implementació del programa.
Aquestes formacions ja han començat a realitzar-se amb la implicació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i en col·laboració amb la Societat Catalana de Contracepció, l’acadèmia de Ciències Mèdiques de la Salut.
Mètodes reversibles i de llarga durada
Com s’ha apuntat, el pla facilitarà l’accés al DIU de coure i l’implant subdèrmic. Per a casos puntuals, es preveu la possibilitat de facilitar altres mètodes que donin una millor resposta a les necessitats de la persona usuària.
El DIU de coure i l’implant subdèrmic han estat seleccionats principalment per la seva efectivitat en la prevenció de l’embaràs, ja que no depèn del compliment de cap pauta per part de la persona usuària, i perquè són mètodes reversibles de forma immediata, a partir del moment en què es retiren. A més, són mètodes discrets i fàcils d’utilitzar, ja que s'insereixen a l'úter i a l'avantbraç, respectivament, i això reverteix en el dret a la intimitat de la persona usuària.
El DIU de coure és el mètode anticonceptiu femení reversible més utilitzat a escala mundial, i és una bona opció per a les dones amb contraindicació per l’anticoncepció hormonal. Tot i que a l’Estat espanyol la seva taxa d’ús és baixa (6,9%), té una eficàcia del 99,8%. La seva col·locació i extracció sempre van a càrrec de professionals de l’àmbit sanitari. Un cop col·locat, té una durada d’entre 3 i 10 anys, en funció del tipus comercial del dispositiu. Fins ara, el DIU només estava finançat per casos mèdics per problemes hormonals.
Pel que fa a l’implant subdèrmic, és un mecanisme hormonal que evita l’ovulació. Té una durada de 3 anys, amb una eficàcia de fins al 99,95%. En aquests moments, l’implant està finançat pel Servei Català de la Salut però, igual que amb la resta d’anticonceptius finançats, el grau de copagament depenia de la cobertura i les condicions de cada persona. A partir d’ara, l’implant serà també gratuït per als col·lectius inclosos en el programa.
Els ASSIR, clau en el desplegament del pla
Els Serveis d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del sistema de salut pública de Catalunya seran els principals responsables de gestionar el Pla, en coordinació amb tots els dispositius i entitats locals que intervenen en la promoció i l’atenció a la salut sexual i reproductiva. Els ASSIR constitueixen l’eix vertebrador de l'atenció a la salut sexual i reproductiva a Catalunya, i tenen com a objectiu millorar la manera com es viu la sexualitat i garantir els drets sexuals i reproductius de tota la població, amb independència de les orientacions sexuals i identitats de gènere. En l’actualitat, hi ha 45 ASSIR en funcionament.