Cultura

Concert

Música en record de les víctimes del temporal de 1911

El concert de Borràs, Del Moral, Orozco i Ortega homenatja les 15 persones que perderen la vida ara fa 112 anys i recapta més de 1.100€ per la per la investigació de l’ELA

Per Andreu Dalmau

El pianista Miquel Ortega, la soprano Eva del Moral i el tenor Carlos Ivan Borràs, ahir, en un moment del concert a l'església parroquial de Sant Pere
El pianista Miquel Ortega, la soprano Eva del Moral i el tenor Carlos Ivan Borràs, ahir, en un moment del concert a l'església parroquial de Sant Pere | Andreu Dalmau

L’Església de Sant Pere va acollir ahir al vespre un concert del més alt nivell en honor a les víctimes del greu temporal que va assolar les costes catalanes i valencianes al 1911. Aquella tragèdia que es va cobrar la vida de 15 cambrilencs i destruí nombroses embarcacions encara es recorda 112 anys després amb actes ben emotius com el d’ahir, que no només va servir de record, sinó que també va servir a l’associació Swim for ELA per recaptar fons.

El tenor reusenc d’origen cambrilenc Carlos Ivan Borràs —l’avi del qual salvà la vida al quedar-se a terra durant aquella fatídica jornada— va estar acompanyat dalt de l’escenari per la soprano Eva del Moral, el baríton Guillermo Orozco i el pianista Miquel Ortega. Borràs va disculpar-se només començar el concert per haver de cantar abrigat amb una jaqueta i amb la bufanda al coll. El fred li havia jugat una mala passada i el constipat no li va permetre oferir al públic tot el seu talent. Tot i així, el nivell tant de Borràs com de la resta de músics va ser d’allò més alt. Tots tres solistes es van anar intercalant, sempre acompanyats per Ortega al piano. El programa el conformaven peces vinculades al mar com havaneres o sarsueles, així com un poema musicat de García Lorca i alguns temes del cinema, obra d’Ennio Morricone.

De fet, la cançó Se de la pel·lícula Cinema Paradiso va ser un dels moments més emocionants del concert. La interpretació d’aquesta conegudíssima cançó per part de Guillermo Orozco va posar la pell de gallina al públic que s’asseia als bancs de l’Església de Sant Pere. També van ser molt destacables les interpretacions de Chi il bel sogno di Doretta, per part de Del Moral, i de No puede ser, per part d’un Borràs, que durant la segona part va estar més encertat, tot i els problemes al coll. Miquel Ortega també va interpretar en solitari Granada, d’Isaac Albèniz, i Romanza, de Francesco Ciléa.

Recaptació de 1.164,10 euros per a Swim for ELA

L’actuació dels quatre músics va merèixer una eixordadora ovació en acabar el concert que Del Moral i Orozco van correspondre interpretant a duo com a bis Canta y no llores. Al sortir, el públic va poder deixar en una urna el sobre amb la donació per Swim for ELA, l’associació que recapta fons per la investigació i visibilització d’aquesta malaltia neurodegenerativa. En total es van recollir 1.164,10€.

L’acte havia començat amb un moment de silenci en record de les víctimes i un discurs de Siscu Gil, patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, reivindicant la feina dels que treballen la mar. L’alcalde Oliver Klein —que en acabar va entregar un ram de flors als quatre intèrprets— també va destacar el “sentiment” que desperten aquests actes des de la vessant “solidària, artística i de memòria històrica”. Sens dubte, la música va estar a l’alçada de la importància del record i la iniciativa solidària.

La soprano Eva del Moral acompanyada del pianista Miquel Ortega, en un moment del concert d'ahir al vespre (Foto: Andreu Dalmau)

 

Comenta aquest article