Cultura

Música

L'actuació de Nexes Project no deixa indiferent al públic de la Cripta

El quartet de saxos va presentar tres obres del darrer segle amb estils compositius ben diferenciats per demostrar l’evolució de l’instrument

Per Andreu Dalmau

Un moment del concert de Nexes Project, ahir al vespre, a la Cripta
Un moment del concert de Nexes Project, ahir al vespre, a la Cripta | Andreu Dalmau

El quartet de saxos Nexes Project va actuar, ahir al vespre a la Cripta, en el marc de la cicle de concerts de primavera, iniciat la setmana passada. El programa de caire contemporani presentat per la formació va cridar l’atenció d’aquell públic menys acostumat a una música avantguardista.

El conjunt l’integren Pep Ignacio (saxo soprano), Joseph Howoorth-Smith (saxo alt), Javier Campos (saxo tenor) i Joan German (saxo baríton), quatre joves que al 2020, mentre estudiaven a l’Escola Superior de Música de Catalunya [ESMUC] van decidir que volien transmetre la seva música a través d’aquesta formació. Tal i com van explicar els intèrprets, l’obra per a quartet de saxos és molt reduïda en comparació a altres agrupacions de cambra. No obstant, l’evolució accelerada de l’instrument durant el segle XX ha propiciat que s’ampliï el repertori i s’innovi en les tècniques interpretatives. Per demostrar aquesta evolució, Nexes Project va interpretar ahir tres obres: Andante et Scherzo (1938) de Eugène Bozza, Recitation Book (2006) de David Maslanka i Frottola (2020) del reusenc Joan Magrané.

Aquesta darrera –peça en què Magrané presenta una música popular italiana mitjançant una escriptura contemporània– va ser la que més va incomodar al públic de la Cripta per la seva naturalesa avantguardista. Els músics van reptar al públic a que trobés la “melodia amagada” entre tot el reguitzell de xisclets i brams provinents dels seus instruments que es sobreposaven per sobre d’aquesta.

La música més introspectiva i càlida de Maslanka –a l'igual que l’Andante et Scherzo de Bozza, també amb influències renaixentistes– va ser la escollida per tancar un concert d’on el públic va sortir de ben segur amb una concepció nova d’aquesta formació menys habitual. Abans de marxar, els quatre saxofonistes van agrair a la Coral Verge del Camí i a l’Ajuntament per la organització i es van acomiadar amb un petit bis.

El proper concert de primavera de la Cripta serà el 19 de març a càrrec del Guy Salomon Group. Les entrades costen 10€ i es poden adquirir a codetickets.com.

Comenta aquest article