S'inicia la segona edició del taller d'arqueologia "Romans vora el mar" a la vil·la romana de la Llosa
Un grup d'estudiants de taller "Romans vora el mar" aquest matí, treballant en el sector 3000 de la vil·la romana de la Llosa |
Lany passat lAjuntament de Cambrils i el Museu dHistòria de Cambrils van proposar la realització dun taller destiu amb adolescents titulat Romans vora el mar a la vil·.la romana de la Llosa. Després de l'èxit que va tenir el taller l'any passat, s'ha repetit l'experiència enguany. La proposta sintegra dins les activitats culturals i esportives destiu, on un grup de 12 joves, d'entre 14 i 17 anys, inscrits al taller per la primera quinzena dagost, combinaran lexcavació directa del jaciment amb activitats lúdiques a les instal·lacions esportives municipals de la platja de lHorta de Santa Maria. Tot el vessant didàctic anirà a càrrec dun equip de monitors especialitzats, tant al jaciment arqueològic de la Llosa com a la mateixa platja.
Més places
A principis dels anys 80 del segle XX, quan la vil·la va ser descoberta, ja shavia sol·licitat la col·laboració de gent jove i infants de Cambrils que participessin voluntàriament en els treballs dexcavació del jaciment. Posteriorment, a partir dels anys 90 es van reprendre les excavacions al jaciment gràcies als Camps de Treball impulsats per la Generalitat de Catalunya, que van convertir les restes romanes amb un indret ideal per donar a conèixer el patrimoni de forma didàctica.
Tot i això, des daquelles llunyanes campanyes inicials, a la Llosa no shavia pogut organitzar cap més campanya amb la participació de joves cambrilencs interessats a conèixer directament les restes romanes de la seva ciutat. Davant de lèxit del passat estiu on per exemple, es va localitzar el tresoret de 15 monedes del segle III dC, enguany la proposta samplia a la segona quinzena dagost on encara resten algunes places lliures.
Romans vora el mar
El taller Romans vora el mar sinicia a les 9 del matí amb el treball arqueològic a la vil·la en el sector nord on actualment sexcava un edifici romà altimperial. Lindret és ideal per poder conèixer i aprendre les tècniques pròpies de larqueologia i al mateix temps es viu en directe com avança el coneixement científic del jaciment. Per potenciar aquest vessant pràctic, es realitzen també petites xerrades teòriques a peu de jaciment on es donen a conèixer amb més profunditat lentorn històric de lèpoca romana. Un arqueòleg i un monitor darqueologia de lempresa Codex son els encarregats d'aquesta tasca. A les 12 hores sinicia lactivitat més lúdica a la platja de lHorta de Santa Maria on els membres del taller practiquen activitats relacionades amb el mar fins a les 13 hores.
Tot el projecte dactivitats pretén donar a conèixer el nostre entorn històric i natural, i al mateix temps permet gaudir de forma diferent dels dies festius que el calendari escolar concedeix als joves aprenents darqueòlegs.