Economia
Joaquim Margalef, economista: «Durant la pandèmia es va viure un sotrac econòmic molt important amb una baixada d'entre un 11 o 12%»
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "Parlem d'economia. Estudi del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 2016-2021"
El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "Parlem d'economia. Estudi del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 2016-2021" a càrrec de Joaquim Margalef i Josep Alcoceba, economistes i col·laboradors de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV. L'activitat va ser organitzada pel Campus Extens de la URV i el Museu d’Història de Cambrils. El director del Museu d'Història, Gerard Martí, va ser l'encarregat de presentar els conferenciants de la xerrada.
Els dos economistes van explicar a revistacambrils.cat alguns detalls d'aquest estudi –que es va presentar el passat mes de desembre– de la mà de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV. Tant Josep Alcoceba com Joaquim Margalef van apuntar diferents ítems com el mercat laboral, el turisme, la població, el comerç exterior o la variació de preus. Segons va dir Margalef: "aquí, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre hi ha un mercat diferent a la resta de Catalunya amb unes particularitats molt específiques, amb una gran eventualitat. Això ens porta a una dualitat important dins de l'activitat productiva de la zona: hi ha un sector petroquímic molt potent i amb una capacitat exportadora molt notòria; per altra banda, hi ha la resta d'activitats que l'acompanyen i amb un sector turístic significatiu. Això ha generat uns desequilibris sobretot per l'estacionalitat del turisme. El preocupant és que els nivells de renda familiar disponible està per sota de les mitjanes catalanes. Caldria reforçar-ho tot; la química i l'energia ja fan el seu camí. Ara té unes possibilitats importants d'inversió amb els fons Next Generation. Durant el període de la pandèmia de la covid-19, el turisme ho va passar molt malament –es va aguantar amb els ERTO i les ajudes–. Durant l'any 2022, l'economia encara no va arribar als nivells de 2019; esperem que aquest any 2023 ja se superi aquesta crisi. El que fa falta, sobretot, és inversió".
Segons va afegir Alcoceba, "hi ha uns indicadors que són molt evidents com el PIB o l'ocupació. De l'any 2016 al 2019 es va veure una pujada econòmica i també agafem com a referència la situació de crisi econòmica que es va viure l'any 2008". Per cloure, Margalef va destacar que "durant el període de la pandèmia es va viure un sotrac econòmic molt important amb una baixada d'entre un 11 o 12%. A meitats de 2023 estarem als nivells de finals de 2019".