Informació general

El Centre d'Atenció Primària registra durant aquest estiu un 20% menys d'activitat que l'any passat

Per Berta Ruiz

Les obres d'ampliació del CAP i la posada en marxa del nou hospital lleuger suposaran una important millora qualitativa en el servei sanitari de Cambrils

El Centre d'Atenció Primària Antoni de Gimbernat està tenint enguany un dels estius més tranquils dels darrers anys, quan a activitat, ja que en relació a l'any passat l'activitat ha baixat prop d'un 20%, segons va explicar la directora del centre –Lídia Ríos– a Revista Cambrils Diari Digital.
Durant el passat mes de juliol es van realitzar un total de 4.524 visites a usuaris desplaçats, d'entre les quals 2.900 van ser visites de metge i la resta van ser tasques infermeria –com cures, cremades, ferides–.
En el mateix període de l'any passat, es van realitzar entorn a les 5.500 visites a desplaçats, fet que demostra la reducció en l'activitat d'atenció als desplaçats, una xifra que suposa una important baixada. En aquest sentit, Lídia Ríos– apuntava que aquesta baixada de l'activitat també ha suposat que, de moment, no s'hagin produït cues, i que el centre no s'hagi col·lapsat cap dia. Segons Ríos, "hi han hagut punts en els que s'han hagut d'esperar una hora, però no perquè no tinguem prou professionals, sinó per la manca d'espai. Estem utilitzant el 100% dels espais que tenim, i no hi ha cap consulta aturada cap hora del dia".

De fet, segons Lídia Ríos, aquesta reducció en l'activitat del centre es deu principalment, a que molts turistes només s'adrecen al CAP quan realment és necessari, "perquè abans, molts venien a fer receptes o a controlar-se la tensió, i ara venen des del seu lloc de residència amb tot endreçat, i atenem el que realment ha d'atendre un reforç, que són les patologies estivals més freqüents, com catarros, otitis, cremades solars o ferides".

Reforços durant el cap de setmana

D'altra banda, pel que fa al servei d'urgències del Centre d'Atenció Primària, Lídia Ríos comentava que enguany, l'activitat és semblant a la de l'any passat i les patologies de l'estiu també acostumen a ser les mateixes, com l'atenció als ferits per accidents de tràfic, ofegaments o infarts. Durant el cap de setmana però, l'activitat augmenta notablement i per això es compta als caps de setmana d'estiu amb tres metges i tres infermeres de guàrdia, i encara es compta amb un altre metge de reforç pels dies de major activitat en les hores punta. Aquest reforç pel cap de setmana es mantindrà fins al dia 12 d'octubre.
La resta del mes d'agost, el CAP compta amb quatre metges i quatre infermeres més –per fer front al volum de gent que ve de fora– i una plantilla estable que redueix la seva activitat, ja que segons va explicar la directora del centre, "a l'estiu, la gent de Cambrils ve menys i també hi ha menys patologies. A l'estiu no hi ha bronquitis, ni grips ni processos respiratoris". De fet, segons Ríos, aquesta reducció en l'activitat possibilita que molts metges de la plantilla puguin ampliar les seves consultes a desplaçats, amb un servei específic. Aquests mesos també s'amplia el servei amb les consultes a la tarda a la Casa del Mar.


Un nou servei d'urgències

Les obres d'ampliació del Centre d'Atenció Primària i la posada en marxa de l'hospital lleuger suposaran a curt termini una millora molt important del servei sanitari de Cambrils. Lídia Ríos explicava que el nou servei d'urgències serà la primera part que es posarà en funcionament, possiblement a finals d'enguany o durant el primer trimestre de l'any 2008. Actualment no es compta amb un servei d'urgències amb un personal específic, tot i que el Centre d'Atenció Primària atén a tothom les 24 hores del dia, perquè "la necessitat i el creixement de Cambrils ha fet que disposem de metges i infermeres fixes per atendre les urgències". Quan es posi en funcionament el nou servei d'urgències, es comptarà amb una plantilla durant tot el dia i un espai complet per atendre els casos d'urgència. Per la dimensió que tindrà el nou servei, no es tindran els problemes d'espera, ja que actualment el principal handicap és l'espai. En un futur, aquests problemes s'eliminaran, ja que tal i com explica Lídia Ríos, "hi haurà espais per a cada cosa: amb boxs per visitar, per atendre pacients crítics, boxs de guixos, boxs de cures i consultes. Està dimensionat per tenir el personal necessari i espai, que és el que no tenim ara". De fet, tal i com va recordar Lídia Ríos, el centre va obrir l'any 1999 amb 17.000 empadronats i ara es compta amb el mateix espai, però amb més de 30.000 habitants.

Ampliació del CAP i nou hospital lleuger

La segona fase de l'obra serà l'ampliació del CAP –amb una increment de tota la plantilla–, que en principi podria estar enllestit l'estiu de l'any vinent. D'altra banda, està previst que tant l'ampliació del CAP com el nou hospital lleuger puguin començar a funcionar a finals de l'any 2008, tot i que els terminis encara no estan concretats.
Sobre el nou hospital lleuger –pioner a Catalunya– Ríos explicava que es podran realitzar tot tipus d'intervencions quirúrgiques que no necessitin d'un ingrés hospitalari, és a dir, petita cirurgia, i també es comptarà amb les especialitats més freqüents com traumatologia, oftalmologia, dermatologia... Segons Ríos, "la gent ha de tenir clar, que no caldrà que es desplaci a Reus per a res, perquè aquí vindran els especialistes i es podran fer proves i petites intervencions. El més important és que els circuits estiguin bé, i que la gent no s'hagi d'esperar. Actualment, el problema que tenim a banda del desplaçament, és el temps d'espera que hi ha. Tot això s'ha de reduir i ens hem de coordinar els metges de família amb els especialistes, que estarem en el mateix edifici. Intentarem que el servei sigui més àgil i que el pacient estigui més satisfet per l'atenció que rep".

El Servei Català de la Salut serà l'encarregat d'elaborar un pla funcional per tirar endavant els nous serveis sanitaris de Cambrils, –quin personal tindrà i quina cobertura donarà– així com concretar amb quines especialitats es comptarà i la freqüència de visita dels especialistes, en proporció a la demanda que tingui, ja que totes les especialitats no tenen el mateix volum de derivació.
Davant aquesta propera millora del servei sanitari a Cambrils, Lídia Ríos es mostrava molt esperançada amb "aquest canvi qualitatiu tan important. Primer, perquè el ciutadà ho notarà molt i també pels professionals que també ho notarem. Poder dir 'tinc espai' i donar una atenció de millor qualitat. Ara fem el que podem i ens en sortim amb voluntat i ganes".

Comenta aquest article