Cultura
El Parc Samà estrena un servei de biblioteca i intercanvi de llibres a l'aire lliure
La finalitat d'aquesta iniciativa, en la que inicialment hi han fet aportacions una quinzena d'autors del territori, és la de fomentar l’intercanvi de llibres i promoure l’amor per la lectura al recinte del Parc Samà
El Parc Samà ha presentat una nova iniciativa de caràcter cultural que consisteix en l'intercanvi o encreaument de llibres, també conegut com a bookcrossing. La idea, segons explicava Francisco Javier Castillo, CEO de DNA, l'empresa gestora del Parc Samà, és la de fomentar l’intercanvi de llibres i promoure l’amor per la lectura al Parc Samà, "històricament un jardí d’interès cultural, company d’estats d’ànim, de llibertat i retrobament ".
Una quinzena d'autors i persones vinculades al món de la creació literària de les comarques tarragonines, juntament amb l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, que ha deixat diversos llibres divulgatius editats per l'Ajuntament, van inaugurar, ahir al matí, aquest projecte d'intercanvi de llibres 'lliures' en un escenari tan especial com el Parc Samà i van dipositar un exemplar de les seves obres en quatre troncs d'arbres adequats com a 'biblioteca' a l'aire lliure.
En aquest acte simbòlic hi han participat editors, novel·listes, poetes, historiadors i divulgadors, amb noms propis molt propers a les lletres de Tarragona i Cambrils com Manuel Rivera, Roberto Villarreal, Àlex Saldaña, Óscar Ramírez, Enric Gómez León, Joan Noguera , Jaume Borràs Galceran, Helena Martínez, Ramón García Mateos, Robert Benaiges, Alfredo Gavín, Juan López Carrillo, Cinta Mulet, Tomás Carot i Cèline Kristell.
Amb aquesta iniciativa el Parc Samà inicia la celebració del dia Europeu dels Jardins històrics, que se celebra el 26 d'abril com a impuls al reconeixement del seu valor històric, artístic i social, i un exemple de la posada en pràctica dels valors del Consell de Europa: drets humans, diversitat cultural, diàleg intercultural i intercanvis mutus a través de les fronteres (Rutes Culturals del Consell d'Europa, 2020).
Participació del públic en l'increment la biblioteca a l'aire lliure
Aquesta iniciativa també persegueix que els llibres viatgin i arribin a un públic més ampli. Per això el Parc Samà rebrà llibres dels visitants que així ho desitgin durant aquesta última setmana del mes de març: en presentar un llibre a la taquilla el visitant tindrà un 50% de descompte a la seva entrada, i el llibre serà dipositat a la biblioteca de arbres del parc. La idea és que, quan un visitant trobi un llibre del seu interès en un dels quatre arbres adequats com a biblioteca, pugui llegir-lo i adjuntar-hi una nota o missatge perquè altres la trobin. Es tracta d'una manera excel·lent de compartir llibres, promoure la lectura i connectar-se amb altres amants de la lectura.
D'aquesta manera, el Parc Samà continua sumant iniciatives per assolir el seu objectiu de convertir-se en el ‘jardí amb memòria de Cambrils’: un espai amb diferents instal·lacions que vol servir com a font d'inspiració, aprenentatge i un lloc per a un canvi social en positiu”, segons explicava Francisco Javier Castillo. “Les 14 hectàrees del Jardí Històric són el lloc perfecte per a la lectura en harmonia amb la natura", va subratllar Francisco Javier Castillo.
L'alcalde, Oliver Klein, va destacar aquesta iniciativa cultural i va subratllar que "a partir d'ara, a part de tenir una biblioteca municipal, tenim una altra biblioteca prou important a la que l'Ajuntament ha fet la seva donació d'autors locals i cal posar-ho en valor".