Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el mes d'abril de 1984

Divuit anys de Premi Gimbernat

Abril 1984 / La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Estampes cambrilenques / Abril 1984

En la commemoració del 250è aniversari del naixement de l'il·lustre home de ciència cambrilenc, estem, podríem dir, en l'any Gimbernat, i és per aquest motiu que tot el que puguem dir o escriure en homenatge seu pot ser de profit per al seu millor coneixement i per aprofundir en l'estima dels seus mèrits i del seu ensenyament. Per això, des d'aquestes planes, intentarem descobrir per al gran públic facetes noves de la seva vida o de les repercussions que la seva obra ha tingut, en el curs del temps, en l'ample ventall de la ciència, especialment en els estudis anatomicoquirúrgics, dels quals Gimbernat va ser un indiscutible capdavanter.

Per als coneixedors de la matèria és evident que el nom de Gimbernat, amb tot el que ell comporta en la histOria de la medicina, no ha perdut pas actualitat ni prestigi amb el pas dels anys. Ben a l'inrevés, potser n'està encara guanyant a mesura que el temps passa. És potser per això que, fa una vintena d'anys, la Societat Catalana de Cirurgia va crear dos premis d'una gran importància: un de nacional, al qual va donar el nom de Pere Virgili, i un d'internacional, que va denominar amb el nom d'Antoni de Gimbernat. Aquests premis són destinats a guardonar anyalment grans figures de la cirurgia sigui a nivell de l'estat espanyol o a nivell mundial. No es tracta d'un premi a un descobriment o a un fet isolat en la gestió del metge guardonat, sinó a la brillantor i dedicació del conjunt de tota una vida professional en be de la cirurgia.

L'antic president de la Societat, Dr. Victor Salleras, em va fer a mans, amb motiu dels actes d'homenatge a Virgili a Vilallonga, l'any 1976, la llista dels guardonats amb el Premi Gimbernat fins aquell any. Ara, amb ocasió de la sessió acadèmica commemorativa del 2506 aniversari de Gimbernat, el passat mes de febrer, vaig demanar-li a l'actual president de la Societat Catalana de Cirurgia, Dr. Jordi Puig-La Calle, el complement de la llista fins a l'any passat. Molt amablement va accedir-hi i va enviar-me-la el mes passat.

Aquesta és la relació dels guardonats fins al moment present:

Any 1966.— C. Crafoord (Suecia)
Any 1967.— P. Valdoni (Italia)
Any 1968.— F. D'Allaines (Franca)
Any 1969.— M. de Bakey (EUA)
Any 1970.— J. Cid Dos Santos (Portugal)
Any 1971.— N. Nissen (Holanda)
Any 1972.— P. Mallet-Guy (Franca)
Any 1973.— J.L. Lortat-Jacob (Franca)
Any 1974.— Henry Tompson (Anglaterra)
Any 1975.— Paride Stefanini (Italia)
Any 1976.— Marcel Roux (Franca)
Any 1977.— John Goligher (Anglaterra)
Any 1978.— Cl. Romieu (Franca)
Any 1979.— Ch. Dubost (Franca)
Any 1980.— Sir Rodney Smith (Anglaterra)
Any 1981.— Robert M. Zillinger (EUA)
Any 1982.— Kenneth McKeown (Anglaterra)
Any 1983.— Komei Nakayama (Jap6)

Del procediment, com i de quina manera es concedeix el Premi Gimbernat, el mateix Dr. Puig-La Calle ens en dona referència: "El Premi Gimbernat es concedeix per votació entre els Membres de la Societat Catalana de Cirurgia durant l'Assemblea General anyal (cap a finals del mes de maig). Prèviament a les votacions s'han presentat diversos noms de candidats; aquestes candidatures (normalment de dues a quatre), les signen corn a mínim cinc Membres Numeraris de la Societat i van acompanyades d'un 'curriculum vitae' del candidat, que sempre deu ésser no espanyol (per als espanyols es concedeix en la mateixa data el Premi Virgili). El signant de més edat de cada candidatura fa una presentació i defensa del candidat durant l'assemblea; tot seguit es vota per papereta i urna. El guanyador va personalment a recollir el Premi, que li entrega el president de la Societat Catalana de Cirurgia durant la solemne inauguració oficial del Curs; aquesta inauguració es fa a l'Amfiteatre Gimbernat a la Reial Acadèmia de Medicina (antic Real Colegio de Cirugía, fundat per Virgili, al costat del vell Hospital de la Santa Creu). És protocol·lari que el guardonat faci un petit discurs en el qual, tot i donant les gràcies pel Premi, ens fa un breu recull de la seva vida i diu dues paraules sobre Gimbernat (més o menys llargues segons el seu coneixement del personatge). Aquest discurset el fa des de la Taula de marbre central de l'Amfiteatre que és la Taula de dissecció original en la que estudiava i ensenyava Anatomia Gimbernat."

En vista d'aquest procediment i que és obligat que el guardonat visiti Barcelona per recollir el Premi, a l'Ajuntament de Cambrils, amb molt bon criteri, va semblar-li que seria adient que cada any el guardonat amb el Premi Gimbernat vingués a la nostra vila per tal de conèixer el poble on va néixer l'il·lustre científic, visita en el curs de la qual podrien mostrar-se-li els llocs on és present la memòria de Gimbernat i li seria lliurat un obsequi-record de la seva estada a Cambrils. El suggeriment va agradar a la Societat Catalana de Cirurgia i a hores d'ara l'Ajuntament ha cursat ja la invitació oficial per visitar Cambrils a qui resulti guardonat amb el Premi Gimbernat 1984.

És una manera de donar a conèixer encara més el nostre il·lustre compatrici i una manera més de fer poble a alts nivells.

 


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article