Cultura

Educació

Vanessa Albiol i el projecte per acompanyar als infants en les seves «primeres vegades»

La professora cambrilenca treballa juntament amb la Jana i l'Ona, de 15 anys totes dues, en aquest projecte i publicarà el llibre il·lustrat Anem de Festa Major!

Per Andreu Dalmau

La Vanessa Albiol mostra el resultat del projecte "Primeres Vegades"
La Vanessa Albiol mostra el resultat del projecte "Primeres Vegades" | Andreu Dalmau

La Vanessa Albiol és una professora i, sobre tot, una mare cambrilenca que porta sota el braç un projecte per "ajudar i acompanyar" als nens ens les seves "primeres vegades". Sota aquest nom ha engegat una iniciativa en que col·labora amb la Jana i l'Ona, bessones de 15 anys, on elles hi posen el seu talent artístic i la Vanessa les idees i l'impuls maternal.

L'idea s'ha concretat per primera vegada en un conjunt de material gràfic que pot servir als pares per acompanyar als infants quan a aquests els hi caiguin les primeres dents. "Es tracta d'unes caixetes on els nens poden guardar les dentetes i d'unes targetes de diferents colors on es poden apuntar el seu nom, l'edat i còm li ha caigut", explica Albiol. En aquestes cartulines, hi ha impresa la imatge gràfica d'un Ratolí de les Dents que ha estat dissenyada per la Jana i l'Ona.

El projecte va germinar després de que la Vanessa exposés a la desena edició del Montbriart, en un espai compartit que li va cedir una amiga, i s'adonés que moltes famílies n'estaven interessades. Les targetes i la caixeta van acompanyades d'un llibre que parla de les caigudes de les dents i també d'una targeta amb les dades de contacte de la Vanessa, que s'ofereix gratuïtament a enviar hàbits de "salut dental" i "acompanyament amorós" en el procés de la caiguda de les primeres dents. El pack, que estarà disponible a partir del mes de maig a la clínica odontològica Núria Gatnau, també està a la venda a la Torrevisca, la llibreria amb la que Albiol col·labora per "donar suport al comerç local".

El 21 d'abril presenten Anem de Festa Major!

Aquesta implicació amb Cambrils lliga "Primeres vegades" amb Anem de Festa Major!, el llibre il·lustrat que Albiol i les seves filles presenten el proper 21 d'abril. "Vaig escriure el conte mentre estava embarassada", explica la mestra cambrilenca, "ara elles li han posat color". Aquest conte il·lustrat està protagonitzat pel Pere i la Camí, dos bessons que descobreixen els elements del seguici festiu de Cambrils.

"Jo i les meves filles sempre hem viscut molt la Festa Major i no tothom a Cambrils ho fa", lamenta Albiol, "la Jana i l'Ona estan molt il·lusionades perquè aquesta passió per la cultura popular arribi als demés". A més d'aquesta implicació amb el poble, Anem de Festa Major! també té una vessant solidària, doncs per cada llibre venut es donarà 1€ a l'associació Cambrils pels Valents.

El llibre, que ha estat maquetat per Núria Benaiges, serà presentat el proper 21 d'abril al Centre Cultural del carrer Sant Plàcid dins del marc de les activitats de Dies de Llibres organitzades per l'Ajuntament de Cambrils. Anem de Festa Major! ha estat el primer llibre de la família Gil Albiol, però segurament no serà l'últim, doncs totes tres tenen pensat continuar amb la col·lecció d'aquí un temps.

Comenta aquest article