Informació general

La Generalitat atorga una beca al cambrilenc Àngel Vallverdú per fer un estudi sobre el Ball de Bastons

Per Judit Pinazo



Àngel Vallverdú ahir a la tarda a la redacció de Revista Cambrils, consultant l'hemeroteca
Aquests dies el músic cambrilenc i membre del Ball de Bastons de Cambrils, Àngel Vallverdú, treballa a ple rendiment per tenir enllestit el proper mes d'octubre un estudi sobre la història i trajectòria del Ball de Bastons de Cambrils, després que la Generalitat de Catalunya, li atorgués el passat mes de maig una beca al seu projecte d'estudi.

Tal i com explicava, Vallverdú, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, aquesta beca sobre recerca enològica i etnomusicològica, es convoca cada any i com que enguany és el centenari del Ball de Bastons de Cambrils, van voler presentar el projecte per tal de poder fer un estudi sobre la seva  història "i per conèixer més a fons les seves particularitats, tant pel que fa a la gent que en forma i en formava part com per conèixer l'evolució en els balls per després poder comparar-ho amb altres colles similars, que venen de la mateixa arrel, com  les de Montblanc i l'Espluga de Francolí".

Tal i com explicava Vallverdú, enguany l'atorgament de les beques s'ha retardat més del que és habitual, i és clar, el temps per realitzar-la serà menor. Per aquest motiu Vallverdú ha demanat tres mesos de llicència al seu lloc de treball per poder dedicar-se plenament a aquest projecte i poder tenir-lo enllestit abans de la data prevista.

Arxius, hemeroteques i  fonts orals

Per realitzar un estudi d'aquestes característiques Àngel Vallverdú està revisant aquests dies l'arxiu municipal, però també diferents hemeroteques per tal de fer un buidatge de les diferents noticies que s'han publicat sobre el Ball de Bastons de Cambrils i sobre el món dels balls de bastons en general.

A banda de l'hemeroteca de Revista Cambrils, Vallverdú també ha visitat la biblioteca Central de Reus, per consultar exemplars del Diari de Reus, el Diari de Tarragona i del diari La Cruz, un diari catòlic de Reus, ja desaparegut.

A banda de la consulta en arxius i hemeroteques, una altre part important en l'elaboració de l'estudi són les fonts orals. Segons Vallverdú està realitzant entrevistes a bastoners i músics actuals,  a antics bastoners i a familiars de bastoners que ja no hi són. A més treballa també amb l'observació directa dels balls i les músiques de diferents grups de ball de bastons. De moment ja ha enregistrat una actuació dels bastoners de l'Espluga de Francolí i el proper diumenge farà l'enregistrament dels Ball de Bastons de Cambrils i el proper mes de setembre té previst fer-ho dels bastoners de Montblanc.

La història, els balls i les músiques

Vallverdú ha organitzat el seu estudi basant-lo en dos grans eixos, per una banda l'anàlisi de la part històrica de la formació i per una altra les característiques de tot el que envolta el ball és a dir, la música i la dansa, però també els uniformes i els bastons, per després comparar-ho amb altres colles. Vallverdú explicava que una altra de les parts importants en el seu estudi seran les persones que han format part de la història dels bastons i a través d'històries personals contextualitzar-ho. També dedicarà un espai a l'anàlisi a nivell sociològic, és a dir, quines circumstàncies socials i econòmiques es donaven en cada moment que "permetien o impedien que hi hagués ball de bastons".

Convertir l'estudi en un llibre

La Generalitat, un cop fet l'estudi i aprovat, té  durant dos anys, preferència per publicar el treball, però la intenció des del Ball de Bastons, és que "amb la col·laboració de qui sigui és pugui publicar i poder fer-ne un llibre, un opuscle...". De moment, segons Vallverdú, les converses que s'han mantingut amb la Generalitat per dur-ho a terme han estat favorables "la qual cosa indica que no ens posaran cap pega per tirar-ho endavant, i poder donar a conèixer a la gent del municipi i a tothom qui li pugui interessar l'estudi".

Comenta aquest article